StoryEditor

Konstitutivnost natkrovljujuće načelo Ustava, trenutni izborni zakon neustavan

Piše D  /  11.06.2018., 06:06h

"Mi smo napravili prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva koji bi trebao omogućiti prevođenje Ustavnih presuda u slučaju Ljubić, a drugi je prevođenje presuda Europskog suda za ljudska prava", rekao je Vukoja u emisiji Zrcalo tjedna kod voditelja i urednika Jurice Gudelja pa dodao:

Prijedlog sadržava u sebi kompletnu provedbu presude Ustavnog suda u slučaju Ljubić za koji nisu potrebne promjene Ustava, a naš drugi prijedlog sadrži i taj prijedlog i presude Europskog suda za ljudska prava", rekao je Vukoja.

"Temeljna načela uključuju poštivanje presuda Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava. Mi se pozivamo na načelo proporcionalnosti i na načelo legitimnog zastupanja u Domu naroda. Oko tih načela smo i gradili naše prijedloge", rekao je Pepić. 

Natkrovljujuće načelo Ustava

"Jedno od osnovnih načela oko kojeg smo gradili naš prijedlog je i načelo druge presude Ustavnog suda koju je pokrenuo pokojni Alija Izetbegović, a to je ona da je konstitutivnost naroda natkrovljujuće načelo. Dakako, svi imaju pravo birati i biti birani zato smo u obzir uzeli i presudu Zornić i Pilav. Mislim da bi prijedlog mogao proći, a ako ne prođe, mogao bi bar otvoriti dijalog", rekao je Pepić. 

Neustavan Izborni zakon

"Meritum presude Ljubić je to da je sud još jedanput potvrdio ono što mi cijelo vrijeme zagovaramo, a to je ono da je Ustav BiH svakom narodu dodijelio načelo kolektivnog demosa", rekao je Vukoja pa dodao: "Presuda Ljubić sažeto kaže da svaki narod mora imati pravo i mogućnost birati svoje zastupnike za Predsjedništvo i Dom naroda, ako jedan narod to nema, onda on nije konstitutivan, takav izborni zakon treba mijenjati jer nije ustavan", kategoričan je Vukoja.

U emisiji je bilo govora o najnovijoj studiji IDPI-a i o kandidatima za hrvatskog člana bh. Predsjedništva.

Cijelu emisiju gledajte u video zapisu ispod

28. travanj 2024 15:57