StoryEditor
Lider Nip-a

Konaković: Učiniti maksimum da se dođe do dokumenta o Izbornom zakonu koji bi bio produkt domaćih političara

Piše desk  /  17.04.2024., 19:54h

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković nakon današnjeg sastanka Trojke, HDZ-a i SNSD-a rekao je da treba učiniti maksimum da se dođe do dokumenta o Izbornom zakonu koji bi bio produkt domaćih političara.

Konaković je na početku izlaganja rekao da ono što kaže Nermin Nikšić, koji se obratio javnosti prije njega, da uvijek treba smatrati službenim stavom Trojke. Predsjednik SDP-a je tako kazao da će u Parlamentu BiH biti upućen Izborni zakon, koji će biti dogovor lokalnih vlasti.

Konaković je kazao također da su imali jako težak sastanak.

"Nimalo lagan, mi još uvijek imamo suprotne stavove po različitim pitanjima. Ali još uvijek imamo svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da se riješe ova aktualna pitanja. Izborni zakon je jedan od najaktualnijih, ali i druga koja nam stoje na stolu", kazao je Konaković, prenosi Klix.

Dodao je da je imaju jako malo vremena i da je sutra sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Na kojoj bi trebalo, na tragu ovih današnjih razgovora, pokušati naći jedan takav zaključak ili rješenje, da učinimo maksimum napora da u nekom kratkom roku, sedam do deset dana, prije raspisivanja izbora imamo dokument koji će biti produkt dogovora domaćih političara", kazao je Konaković.

Osim toga, rekao je da je danas drugačiji ambijent u Bosni i Hercegovini jer se domaći akteri uspijevaju dogovoriti oko veoma teških pitanja.

"Zaslužili smo tu vrstu nagrade, da se vrijedi dogovarati, službenim stavom Brisela, da BiH ulazi u taj voz koji vodi ka europskim integracijama", rekao je Konaković.

19. svibanj 2024 08:38