StoryEditor
susret s hrvatskim šefom diplomacije

Konaković u Zagrebu: Za nas u BiH je najvažnija poruka da su se kompromis i dijalog isplatili

Piše fena  /  23.03.2024., 18:07h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Zagrebu s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom, gdje su sugovornici istaknuli kontinuiranu posvećenost unapređenju i jačanju bilateralne suradnje između dviju država.

U fokusu razgovora ministra Konakovića i njegovog domaćina, ministra Grlić Radmana, bio je europski put BiH i Odluka Europskog vijeća o otvaranju pregovora s našom zemljom.

Ministar Konaković tom prilikom je izrazio zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici te istaknuo da je izuzetno sretan što lijepe trenutke i radost, nakon povijesne odluke za BiH iz Brisela, može podijeliti upravo u Zagrebu. Podsjetio je da je od početka mandata na poziciji ministra posvećivao posebnu pažnju regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima.

Konaković je ponovio da BiH ima najdužu granicu s Republikom Hrvatskom te da je ta zemlja jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Zahvalio je na čvrstoj i iskrenoj hrvatskoj podršci europskom putu Bosne i Hercegovine te podršci za otvaranje pregovora.

Osvrnuo se i na godine iza, nesporazume i konflikte, koji nikome nisu ništa donijeli te je podsjetio  da je BiH zbog takve politike postala jedna od zemalja sa najvećim brojem odlazaka produktivne radne snage.

- Za nas u BiH je najvažnija poruka da su se kompromis i dijalog isplatili i da to što smo u teškom političkom ambijentu i interesima drugih geopolitičkih sila uspjeli na prvo mjesto staviti europski narativ. Član sam Vijeća ministara koje je usvojilo 16 europskih zakona i mnoge druge stvari, što je rezultiralo izjavama europskih dužnosnika da je ovo što je urađeno u zadnjih 13 mjeseci bolje nego sve urađeno u 10 godina. Sve je to donijelo optimizam i nadu da se BiH može kretati u pravom pravcu - kazao je ministar Konaković.

Istaknuo je da je BiH u zadnjih 13 mjeseci 100 postotno uskladila sigurnosnu i vanjsku politiku s EU, te da se Europi pokazalo da je BiH istrajna u poštivanju pravila koja se nisu svima sviđala, ali da je postojala svijest o tome da su ona za BiH najbolja.

Ocijenio je da BiH u ekonomskom smislu nema alternativu osim EU.

Ministar Grlić Radman je čestitao BiH i ministru Konakoviću otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom, naglasivši kako su na tom procesu radili zajedno.

- Političari u BiH su pokazali mudrost i strpljenje i volju u zahtjevnom reformskom procesu, čime su pokazali i dokazali da imaju reformske kapacitete. Ovo postignuće je zavisilo o vašoj spremnosti i pripremljenosti i traženim isporukama, a to su uvjeti koje je trebalo zadovoljiti kako bi Europska komisija dala preporuku, a zatim i Europsko vijeće donijelo konačnu odluku - kazao je ministar Grlić Radman.

Ponovio je da će Hrvatska pružati i dalje podršku i pomoć BiH naglasivši kako ne sumnja da će Bosna i Hercegovina i dalje biti posvećena strateškom planiranju kako bi  postala članica Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 14:32