StoryEditor
ministar vp bih

Konaković potvrdio da će biti održan sastanak političkih predstavnika Bošnjaka cijele regije

Piše desk  /  07.04.2024., 12:04h

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković potvrdio je da će 12. travnja biti održan sastanak političkih predstavnika Bošnjaka cijele regije. Također je istaknuo da je sastanak dogovoren i prije nego se pojavila informacija o "Vaskršnjem saboru" kojeg organizira Aleksandar Vučić.

- Sastanak predstavnika Bošnjaka regije nije moja ideja. Takav skup su predložili Bošnjaci koji Bosnu i Hecegovinu smatraju svojom maticom i od političkog Sarajeva očekuju da ih sve zajedno okupi, a žive i politikom se bave u drugim zemljama regije. Neki od njih se žestoko ne slažu oko različitih političkih pitanja, a jedinstveni su oko ovog i spremni da na sastanku u Sarajevu sjede jedni do drugih - napisao je Konaković.

Istaknuo je da ovaj skup nije nikakav odgovor skupu koji se planira u Srbiji, a iza kojeg stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Mnogo je važnih identitetskih pitanja. Jezik, religija, tradicija, kultura, obrazovanje, povijest i još neke. EU integracije su naš zajednički cilj. Zajedničko političko djelovanje izabranih parlamentaraca jedna je od ideja koje su predložene od kolega. Sve su to teme koje smo dogovorili na iftaru u Podgorici gdje je većina predstavnika stranaka već sjedila za istim stolom. Sve isto sam čuo i na iftaru u Zagrebu. Stranke koje su pozvane se značajno bave etničkim pravima unutar sekularnih sistema, zagovaraju naravno gradjansko, al’ veliku važnost daju etničkim identitetima – dodaje Konaković.

Kaže i da je razgovarao s kolegama koje dolaze sa lijevog i liberalnog političkog spektra i svi koji misle da pripadaju ovom skupu više su nego dobrodošli.

- Na sastanak smo pozvali svoje ljute političke rivale jer i mi iz Sarajeva po ovom pitanju moramo pokazati jedinstvo i ozbiljnost. Dugo je na ovim prostorima skup Bošnjaka regije na jednom mjestu tabu tema, zabranjeno je o njoj i razmišljati. Pojave se i domaći klovnovi koji takav skup razbijaju zbog sitnih interesa svojih stranaka, ega ili možda čak zbog interesa službi drugih zemalja za koje su godinama radili, a možda još uvijek rade? Nitko od nas na ovom događaju nema pravo skupljati političke poene – istakao je ministar.

Naglašava da je spreman na tom sastanku sjesti rame uz rame sa najljućim političkim rivalima.

- Spreman sam na tom sastanku sjesti na kraj stola, stati na začelje kolone, a isto sam tako spreman da se na tom skupu prvi obraća i u pročelju stola sjedi predsjednik SDA BiH, stranke koja ima najveći broj glasova od svih stranaka u regiji. Spreman sam unijeti stolice onima koji će na njih sjesti, al’ takav sastanak se napokon mora desiti. Bošnjaci regije su politički narod, ogromnog potencijala.

 Vrijeme je da se taj potencijal usmjeri i artikuliše, a suradnja medju nama značajno unaprijedi. Zbog našeg naroda, zbog naše djece, naše bolne povijesti i naše svijetle budućnosti – dodao je Konaković.

Dolazak 12. travnja već je potvrdila većina pozvanih izvan Bosne i Hercegovine, a očekuje se da će doći i domaći politički lideri. Tema sastanka je "Položaj i status Bošnjaka u regiji".

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 21:08