StoryEditor
šef diplomacije bih

Konaković: "Na dnevnom redu sljedeće sjednice Vijeća ministara naći će se i interkonekcije"

Piše desk  /  05.05.2023., 12:51h

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković obratio se nakon sastanka s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i kazao da se nada da će se na narednoj sjednici naći i pitanje interkonekcija i Zakona o VSTV-u.

Konaković je kazao kako se nada da će se suradnja vlada FBiH i RS-a vratit u vrijeme kada su ove dvije vlade puno bolje surađivale i da će projekti koji će biti pokrenuti biti realizirani u interesu svih građana.

"Mi se svi upoznajemo svjesni da je bilo puno nepovjerenja, izigranih dogovora i da stvari nisu funkcionirale i nije lako telefonom rješavati stvari koje godinama nisu rješavane", kazao je Konaković

Dodao je kako je novi sastav Vijeća ministara riješio oko 400 pitanja koja nisu rješavana u prethodnim godinama, te je posebno istakao kontakt točku za Europol.

"Danas smo konstatovali da bez obzira na razlike koje postoje, ono oko kojih možemo dogovoriti bez uvjetovanja i ja se slažem oko tema projekata. Nemamo problem da se projekti rješavaju, događaju, da se poboljšava ekonomska slika, BDP i da rastu plate", rekao Konaković.

Naveo je da je s dužnosnicima Europske unije razgovarao o reformama na kojima inzistiraju, a koje su bolne i koje slabe ekonomiju. Najavio je da će sa ministrima šest država Zapadnog Balkana obratiti EU i zahtijevati da naprave određeni međuprostor za projekte.

Konaković je najavio da će što se tiče interkonekcija ubrzo se naći na Vijeću ministara, te da imaju neke tehničke stvari koje je ministar Staša Košarac primjetio i na koje će biti obraćena pažnja. Istakao i da će se ići u pitanje Zakona o vanjskim poslovima i donacije helikoptera koji su odbrambeni i za koje će piloti biti obučeni u skladu sa popisom iz 1991. godine.

"Danas je 100 dana vlade. To je neuporedivih 100 dana u odnosu na procese koji nisu funkcionirali zbog političkih blokada. Danas imamo dodatnu odgovornost da ovo društvo učinimo zdravijim i boljim, da se mi što više sastajemo, da se slika koju šaljemo mladim generacijama treba početi mijenjati. Mijenjati sliku BiH i opraviti optimizam", poručio je Konaković

Na pitanje novinara o tome da li je pitanje istočne interkonekcije vezano za druga pitanja, Konaković je rekao da misli da će na narednoj sjednici Vijeća ministara biti točke koje se tiču i interkonekcije i Zakona o VSTV-u.

"To ima interesa jedne i druge strane, mi smo više zainteresovani za jedne teme, a iz RS-a za druge. Došli smo do tehničkih pitanja kada su neki projekti u pitanju. Ne mislim da kasnimo. Mislim da će na narednoj sjednici biti i ove dvije tačke i neke druge tačke koje će pokazati efikasnost", kazao je Konaković.

Kao najvažniji dio istakao je da je razgovarano o zajedničkom nastupu po pitanju zaštite domaćih proizvođača.

"Smatram da je možda najvažniji dio naš zajednički pristup zaštiti domaćih proizvođača. Govorili smo o poljoprivredi, stočnom fondu. Ako se zatvore granice imamo crvenog mesa za sedam dana. Govorili smo o cijenama, sami to znate kakve su to promjene. Zajednički pristup jeste zajednička stvar Bosne i Hercegovine, svih zajedno i prije Europske unije. Naša pravila moraju zaštititi ljude koji ovdje žive. Imamo puno ideja koje možemo predočiti u konkretna rješanja", zaključio je Konaković.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 22:39