StoryEditor
ministar vp bih

Konaković izvjestio Annena o postignutom napretku i aktivnostima Vijeća ministara BiH

Piše fena  /  17.02.2024., 11:55h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas, na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti, sa parlamentarnim državnim tajnikom u Ministarstvu za ekonomsku suradnju i razvoj SR Njemačke Nielsom Annenom.

Konaković je izrazio zahvalnost na podršci Njemačke BiH na putu u EU te reformskom procesu.

Izrazio je nadu da će Europska komisija prepoznati napredak BiH u svom narednom Izvještaju o BiH i preporučiti Europskom vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Šef bh. diplomacije izvijestio je sugovornika o postignutom napretku i aktivnostima Vijeća ministara BiH.

Kada je riječ o ispunjavanju uvjeta za otvaranje pregovora sa EU kazao je da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u petak podržao Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Potvrdio je potom da je Bosna i Hercegovina u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije te da predano radi na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Pozdravio je usvajanje novog Plana rasta za zapadni Balkan od strane Europske komisije te da je Vijeće ministara BiH imenovalo Radni tim za izradu plana reformi za njegovu provedbu.

Konaković se zahvalio i na kontinuiranoj razvojnoj i financijskoj suradnji Njemačke, usmjerenoj na energiju i klimu te održivi privredni razvoj.

Sugovornici su se složili da postoji značajan potencijal za daljnje jačanje ekonomske suradnje u području energetike, prvenstveno u obnovljivim izvorima energije.

Razgovarano je i o održavanju međuvladinih konsultacija između BiH i Njemačke i ugovornim odnosima između dviju zemalja, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 03:44