StoryEditor
lider nip-a

Konaković: Dodik tone sve dublje u crnu rupu, izoliran, sankcioniran ...

Piše desk  /  11.06.2024., 17:24h

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je za Klix.ba komentirao izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da razgovori na nivou Bosne i Hercegovine nisu mogući ako ne budu smijenjeni on, Denis Bećirović i Zlatko Lagumdžija.

"Potpuno je pogubljen u odnosu na jednu snažnu realnu politiku koju je Trojka donijela na scenu jačanjem institucija. Stavljanjem svjetla na političku pozornicu Bosne i Hercegovine njega izlaže tamo gdje on bi trebao biti, a ne može se kriti iza lažnih konflikta narativa koji su mu do sad odgovarali i našao se po mom mišljenju u bezizlaznoj situaciji", kazao je Konaković.

Konaković je naveo da Dodik tone sve dublje u crnu rupu, izoliran, sankcioniran i da nažalost tamo vodi i bliže suradnike, ljude koji ga podržavaju i bh. entitet Republika Srpska koji je u dubokoj ekonomskoj krizi.

"Ima još nešto malo šanse da se iz toga iščupa s obzirom da nam je na stolu plan rasta i šansa koju ne bismo smjeli propustiti zbog ljudi u Bosni i Hercegovini. Trojka koja vodi računa o cijeloj Bosni i Hercegovini, svim građanima, s obzirom da teško podnose skupoće i stavljanjem fokusa na prave teme Dodika je postavila na mjesto koje mu pripada", kazao je Konaković.

Rekao je i da upozorava Dodika da ukoliko nastavi, da će mu biti još teže i gore.

Vezano za sastanak kojeg je Dragan Čović najavio u Mostaru, Konaković je kazao kako se Trojka uvijek odaziva na sastanke i da je to dovelo do činjenice da je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo iz Brisela za otvaranje pregovora. Rekao je i da su sastanci teški, mučni, vrlo nepoželjni s privatnog aspekta, ali s aspekta ozbiljnosti pozicija na koje su izabrani odazivaju se na sve sastanke koji bi pridonijeli napretku.

"Dogovor je bio da HDZ organizira sastanak, ako nas Čović pozove mi ćemo doći, a što će Dodik ne znamo. On vjerojatno mora pitati Putina da li na takav sastanak dalje mora dolaziti", poručio je Konaković.

13. srpanj 2024 10:58