StoryEditor
Lider NiP-a

Konaković: Ako Komisija zabilježi napredak Bosne i Hercegovine imamo razlog za optimizam

Piše fena  /  26.02.2024., 21:15h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas kako ne bi trebali propustiti priliku za dobivanje "zelenog svjetla" za otpočinjanje pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

- Zbog ljudi koji ovdje žive i važnosti budućnosti BiH, ovu šansu trebamo ugrabiti - smatra Konaković.  

Kazao da je u Indiji, gdje je sudjelovao u radu indijske konferencije o geopolitici i geoekonomiji, imao sastanke s velikim brojem europskih ministara vanjskih poslova.

- Prevladava mišljenje da se očekuje taj konačni stav Europske komisije i da će se svi voditi onim što bude napisano u tom izvješću. Ako Komisija zabilježi napredak BiH, mi zaista imamo razlog za optimizam. Imamo pozitivne pomake, ozbiljna su stvar bili Zakon o sprječavanju pranja novca i Frontex i ako bismo dali još neki, mislim da imamo razloga za optimizam - kazao je Konaković.     

Na pitanje novinara u vezi s preostala dva zakona - zakonom o sudovima i zakonom u sukobu interesa, kazao je kako mu se sukob interesa čini manje problematičan u ovoj fazi u kojoj je ostalo još nekih dilema.

- Mi pristajemo čak i da bude najrigidniji u regionu, najrigidniji u Europi, u kojem nas političare treba svakodnevno ‘pretresati‘ - kazao je Konaković.

Naveo je da ima nekoliko nastojanja da se etnički unutra glasa, te kazao da nije prihvatljivo da se etnički glasa u komisijama, iako etničku strukturu treba poštovati, kao i sve ostalo.

- Ali mislim da bi neovisnost te komisije trebala biti primarna i da se to etničko ne bi trebalo povezivati. Vidjet ćemo stavove drugih kolega - kazao je Konaković.

Kada je riječ o zakonu o sudovima, rekao je da on može istrpjeti još neke modifikacije, "ali od nekih naših osnovnih zahtjeva mi ne možemo odustati ni povući se".

- Napravili smo kompromise kako bismo dobili tu dvostupnjevitost. To se od nas traži i u komunikaciji s Europskom komisijom, Europskom unijom, Venecijanskom komisijom. Ona rješenja koja ne derogiraju postojeći sistem, ne smanjuju postojeće nadležnosti sudova i osiguravaju dvostupnjevitost, spremni smo podržati sa, nadam se, sjedištem u Istočnom Sarajevu - naveo je Konaković.                

Na pitanje da li se razgovora o zakonu o sudu ili zakonu o sudovima, odgovorio je da kako god se bude zvao, "ako osigurava dvostupnjevitost i ako je samostalan u odnosu na ovaj proces u sudu; ako ista osoba, kao što je danas slučaj, ne delegira postupajuće suce, dakle ako imamo tu razdvojenost i objektivnu dvostupnjevitost, na ta rješenja smo spremni, bez smanjenja nadležnosti iz postojećeg zakona".

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 04:27