StoryEditor
drugi bošnjački član predsjedništva bih

KOMŠIĆ RAZOČARAN? Ako daytonska BiH uđe u EU bi to bila pobjeda etno-nacionalista i njihovih šefova u Zagrebu, Beogradu i Moskvi

Piše fena  /  12.03.2024., 17:49h

Preporuka Europske komisije za otvaranje EU pregovora s Bosnom i Hercegovinom, svakako je dobra vijest za našu zemlju. Naravno, ostaje još jedan korak, odnosno da tu preporuku razmotri i prihvati Europsko vijeće na zasjedanju 20. i 21. ožujka, izjavio je predsjedatelj i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić za Fenu.

- Naravno, ostaje još jedan korak, odnosno da tu preporuku razmotri i prihvati Europsko vijeće na zasjedanju 20. i 21. ožujka. Hoće li tamo odluka, također biti pozitivna zavisi od svih zemalja članica, ali i od preostalih zadataka koje naša zemlja mora uraditi da bi svaka zemlja članica EU dala svoj glas za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom. To se prevashodno tiče Zakona o sudovima Bosne i Hercegovine, kao i zakona kojim se štiti izborni integritet ili fer i pošteni izbori bez ikakvog prostora za namještanje - rekao je Komšić.

U svakom slučaju, dodao je, je ono što posebno raduje je eventualni sljedeći korak, koji se zove Screening ili Pregled, koji će dati točan odgovor na pitanje koje stalno postavljamo dužnosnicima EU, a to je da li ovako daytonski uređena Bosna i Hercegovina, s nedorečenim ustavom koji sadrži sistemsku diskriminaciju i etničke alate za razne političke blokade, može uopće postati članicom Europske unije.

- Ako bi briselska administracija, kao i institucije Europske unije pristale da ovako uređena Bosna i Hercegovina može postati članicom Europske unije, onda bi to bila velika pobjeda etno-nacionalista u Bosni i Hercegovini, kao i njihovih šefova u Zagrebu, Beogradu, pa zašto ne reći i u Moskvi.

Dakle, vijest iz Europske komisije je svakako odlična i vidjet ćemo kako će se dalje ova priča razvijati i u kojem pravcu - izjavio je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:07