StoryEditor

Kolinda Grabar-Kitarović danas s Vladimirom Putinom u Rusiji

Piše D  /  18.10.2017., 08:10h

Službenu posjetu Rusiji Grabar-Kitarović početi će sastankom s ruskim predsjednikom Putinom.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas počinje trodnevnu službenu posjetu Rusiji na poziv ruskog kolege Vladimira Putina.

Službenu posjetu Rusiji Grabar-Kitarović početi će sastankom s ruskim predsjednikom u Sočiju, priopćeno je s Pantovčaka i iz Kremlja.

Nakon sastanka bit će potpisani protokoli o suradnji ministarstava unutarnjih poslova, državnih tužiteljstava te hrvatskog i ruskog ministarstva kulture za iduće dvije godine, nacrt plana konsultacija dva ministarstva vanjskih poslova i nacrt memoranduma o razumijevanju u području privredne suradnje na tržištima trećih država.

Ovo je prva službena posjeta jednog hrvatskog predsjednika Rusiji od 2009. godine, a ključni je cilj "novi zamah u odnosima, koji su godinama zapušteni", rekao je izvor s Pantovčaka, prenosi Hina.

Putin je posjetu hrvatske predsjednice Rusiji najavio prije deset dana u Moskvi prilikom primanja akreditiva novih ambasadora, među kojima i hrvatskog Tončija Stanišića. Prethodno je Hrvatska dvije godine bila bez ambasadora u Moskvi.

Jedna od tema razgovora i Bosna i Hercegovina

Putin je rekao da "očekuje da će u predstojećim razgovorima biti postignuti sporazumi u političkom, ekonomskom i humanitarnom području, uključujući rješavanje pitanja vezanih za otvaranje ruskog znanstvenog i kulturnog centra u Zagrebu".

Drugog dana posjete, u četvrtak, hrvatska predsjednica u Moskvi će se odvojeno sastati s premijerom Dmitrijem Medvedevim, predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske pravoslavne crkve (RPC) Kirilom.

Kako se saznaje na Pantovčaku, Grabar-Kitarović u razgovorima u Rusiji, uz bilateralna pitanja, poseban naglasak stavit će na stabilnost jugoistoka Europe te globalnu ulogu Rusije.

Jedna od tema razgovora, kako se navodi, bit će i situacija u Bosni i Hercegovini.

Među temama razgovora bit će Agrokor, u koji su ruske banke Sberbank i VTB uložile veliki novac i očekuju povrat duga.

Ukrajinska kriza također je nezaobilazno pitanje, posebno nakon što je premijer Hrvatske Andrej Plenković ponudio Kijevu hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija, što se Moskvi nije svidjelo, izazvavši dvije negativne reakcije ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

I problem zagađenja u Slavonskom Brodu, za koje je odgovorna rafinerija u Brodu u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft, naći će se na dnevnom redu, a velika je šansa da se postigne rješenje za to pitanje do kraja listopada, kažu izvori na Pantovčaku.

Rusko-hrvatski poslovni forum

Centralni događaj drugog dana posjete Grabar-Kitarović, kako je navedeno, bit će rusko-hrvatski poslovni forum.

Izvori u Uredu predsjednice Hrvatske kažu da je riječ o najjačem privrednom izaslanstvu koje je dosad pratilo Grabar-Kitarović te da se od tog foruma očekuju konkretni rezultati.

Na forum u Moskvu dolazi gotovo 150 predstavnika stotinjak hrvatskih kompanija, a s ruske strane dosad je potvrđeno učešće 245 kompanija.

U petak, posljednjeg dana posjete Rusiji, Grabar-Kitarović održatu će predavanje na Ruskom ekonomskom univerzitetu "G. V. Plehanov", gdje će joj biti dodijeljen počasni doktorat.

Nakon toga putuje za Sankt Peterburg, gdje će se sastati s guvernerom Georgijem Poltavčenkom.

U izaslanstvu koje sa sobom vodi Grabar-Kitarović u Rusiju su, među ostalima, državna tajnica Zdravka Bušić, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i glavni državni tužitelj Dinko Cvitan.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 17:27