StoryEditor
uoči izbora

Kina pozvala narod Tajvana da promovira proces ‘mirnog ponovnog ujedinjenja‘

Piše fena  /  02.01.2024., 14:16h

Čelnik kineskog Ureda za odnose s Tajvanom pozvao je u utorak narod Tajvana da promovira proces "mirnog ponovnog ujedinjenja", izjavljujući da je to zajednička želja građana s obje strane Tajvanskog moreuza.

Poruka Song Taoa, koja dolazi manje od dva tjedna uoči održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora na Tajvanu 13. siječnja, uslijedila je nakon izjave predsjednika Xi Jinpinga u novogodišnjem obraćanju da je "ponovno ujedinjenje" Kine s Tajvanom neizbježno.

- Domovina će se na kraju ponovo ujediniti i neizbježno će se spojiti - rekao je Song u novogodišnjoj poruci objavljenoj na web stranici svog ureda.

- To je zajednička želja i zajednička misija naroda s obje strane Tajvanskog moreuza - dodao je Song.

- Narod Tajvana treba da promovira odnose preko moreuza kako bi se vratio na pravi put mirnog razvoja i promovirao proces mirnog ponovnog ujedinjenja domovine - kazao je on.

Tajvanska vlada odbacuje zahtjeve Kine za suverenitetom nad otokom. I vladajuća Demokratska napredna stranka i najveća opoziciona stranka, Kuomintang, tvrde da samo narod Tajvana može odlučivati o vlastitoj budućnosti.

Kina je Tajvanu ponudila model autonomije "jedna zemlja, dva sustava", ali nijedna od vodećih tajvanskih stranaka ne podržava tu ideju.

Song je ponovio podršku Kine "jednoj zemlji, dva sustava" i protivljenje formalnoj nezavisnosti Tajvana, ili "miješanju vanjskih sila".

U njegovoj poruci nisu spomenuti izbori, koje je Ured za odnose s Tajvanom označio kao glasanje između rata i mira.

Kina je nastavila vojni pritisak na otok, prekinula neka smanjenja carina za Tajvan i zaprijetila je daljnjim ekonomskim mjerama kako se izbori primiču, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 07:42