StoryEditor

Kim opet u lošoj fazi: Vrijeđa sve redom i odbija pozive na sastanke

Piše D  /  22.11.2019., 10:11h

Sjeverna Koreja odbila je poziv da lidera Kim Jong-un idući tjedan sudjeluje na planiranom summittu u Seulu sa zemljama jugoistočne Azije (ASEAN). Obrazložili su to rečenicom da ‘sada nije vrijeme‘ zbog zategnutih veza, prenijeli su sjevernokorejski mediji, piše 100posto.hr

Ova odbijenica došla je nekoliko dana nakon što je iz Kimovog tabora stigla i košarica za američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Službeni poziv Kimu poslao je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in još 5. studenog.

Idućeg tjedna u Busanu u Južnoj Koreji održat će se sastanak lidera zemalja ASEAN-a kako bi se obilježila 30. godišnjica te organizacije.

Kako je prenijela agencija KCNA, Sjeverna Koreja je zahvalila na pozivu i zatražila od svog južnog susjeda razumijevanje jer "se ne može naći niti jedan legitiman razlog za Kima da sudjeluje".

"Zbunjujuće je što su predložili razgovor o međukorejskim odnosima na tako neprikladnom multilateralnom mjestu, čak i nakon što su doživjeli neuspjehe oslanjajući se toliko na SAD", navodi KCNA.

Možda je znakovito, a možda mu je samo loš mjesec, što je sjevernokorejski veliki vođa i u svađi s Trumpom. Prvo je izvrijeđao bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, nazvao ga je "bijesnim psom, kojeg štapom treba prebiti na mrtvo ime".

To je bilo previše čak i za lakog na tipkovnici Trumpa, koji je na svom Twitteru odgovorio kako njegov rival "nije bijesan pas i da je donekle bolji od toga". Poruku je završio s "Vidimo se uskoro".

Na taj nagovještaj mogućeg susreta ove dvojice predsjednika, negativno su reagirali iz Pjongjanga. Otklonili su svaku sumnju i objasnili Trupu da se ne nada sastanku. "Pjongjang nema interesa omogućiti Trumpu sastanak s kojim će se hvaliti, ako zauzvrat neće dobiti ništa od suštinskog značenja".

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 17:35