StoryEditor
rat u ukrajini

Kijev osudio ruske tvrdnje da Ukrajina planira napad ‘prljavom bombom‘

Piše fena  /  24.10.2022., 09:10h

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu spomenuo je da bi Ukrajina mogla koristiti ‘prljavu bombu’

Ukrajina je osudila neutemeljene tvrdnje Rusije da bi Kijev mogao upotrijebiti "prljavu bombu" - konvencionalni eksploziv pomiješan s radioaktivnim materijalom.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij rekao je da to znači da bi Rusija mogla pripremati napad ove vrste.

Ukrajinski saveznici također su odbacili tvrdnje, a oglasili su se i iz Bijele kuće i priopćili da odbacuju tvrdnje da bi Ukrajina mogla koristiti takvu vrstu bombe.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu spomenuo je da bi Ukrajina mogla koristiti ‘prljavu bombu’, u razgovoru sa svojim britanskim kolegom Benom Wallaceom, piše BBC.

Rekao je da je "zabrinut zbog mogućih provokacija Kijeva koje uključuju korištenje prljave bombe".

U nedjelju je ruski ministar obrane također održao niz telefonskih razgovora s ministrima obrane SAD-a, Francuske i Turske, izražavajući zabrinutost Moskve. Nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili optužbe.

Odgovarajući na to, predsjednik Zelenskij je optužio Rusiju da je "izvor svega prljavog što se može zamisliti u ovom ratu".

Rekao je da Rusija prijeti svijetu "radijacijskom katastrofom" u nuklearnoj elektrani Zaporožje koju je zauzela te je također govorio o prijetnjama Moskve da će detonirati veliku branu u južnoj Ukrajini, dok Kremlj negira optužbe.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:30