StoryEditor

Kaznene prijave zbog podizanja spomenika četničkom vođi Draži Mihailoviću

Piše D  /  03.06.2019., 04:06h

Prijave će biti podnesene protiv organizatora i izvršitelja čina izrade i postavljanja spomenika četničkom zločincu, kao i protiv odgovornih lica u Općini Bileća koja su izdavanjem dozvola za postavljanje spomenika i drugim radnjama omogućila počinjenje kaznenog djela, prenosi Fena.

Napominjemo da je spomenik fašističkom zločincu izgrađen na lokaciji na kojoj se nalazio spomenik palim partizanima koji je uklonjen, što predstavlja dodatnu otežavajuću okolnost i sramotu po Bileću i čitavu državu Bosnu i Hercegovinu.

Smatramo da usporedni porast afirmiranja ustaškog i četničkog fašističkog pokreta nije slučajan, s obzirom da se radi o komplementarnim ideologijama, koje se suštinski međusobno dopunjavaju.

Posebno je uvredljivo i bešćutno to što se tzv. svečanost podizanja spomenika četništvu podudara sa obilježavanjem Dana bijelih traka u Prijedoru, što ne smatramo slučajnošću.

Nedvojbeno je da će ovi postupci naći svoje mjesto u budućim Mišljenjima Europske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za pristupanje EU, te nas dodatno udaljiti od kandidatskog statusa i EU uopće.

Na kraju, od pravosudnih organa države Bosne i Hercegovine očekujemo poduzimanje svih nužnih koraka u skladu sa zakonom na suzbijanju djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti koje promotori fašizma u Bosni i Hercegovini kontinuirano provode.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:44