StoryEditor
odluka

Katolička crkva Sv. Ante Padovanskog proglašena nacionalnim spomenikom BiH

Piše fena  /  18.10.2022., 15:28h

Katolička crkva Sv. Ante Padovanskog proglašena nacionalnim spomenikom

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH jučer je donijela odluku o proglašenju Katoličke crkve Sv. Ante Padovanskog, općina Prnjavor, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Članovi Komisije razmatrali su i usvojili izmjenu i dopunu za ranije donesenu odluku za povijesnu građevinu – Cekovića kuću na Palama. Izmjena i dopuna navedene odluke odnosi se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu s trenutnim stanjem ovog nacionalnog spomenika.

Na protekloj sjednici prema usvojenom dnevnom redu, doneseno je 37 odluka o neispunjavanju kriterija za proglašenje određenih dobara nacionalnim spomenikom BiH, a koja su se nalazila na Listi peticija Komisije. Članovi Komisije su nakon valorizacije dobara, donijeli negativne odluke s obzirom na to da dobra nisu ispunila kriterije propisane Pravilnikom o kriterijima vrednovanja, podjeli i kategorizaciji nacionalnih spomenika.

Od 18. listopada 2022. predsjedatelj Komisije je Zoran Mikulić na period od deset mjeseci, po sustavu rotacije, priopćeno je iz te institucije.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:58