StoryEditor

Karamatić: Sarajevo radi na obnovi Herceg-Bosne

Piše D  /  16.01.2019., 03:01h

Gostujući u emisiji 1na1 Alternativne televizije, predsjednik HSS u BiH i izaslanik u Domu naroda državnog parlamenta Mario Karamatić govorio je o aktualnim političkim pitanjima.

Govoreći o trajanju svog mandata u Domu naroda PS BiH, Karamatić je to usporedio s Ljubom Bešlićem u Mostaru. 

"Naš mandat, po onom kako sada stvari stoje, može trajati do kraja života. Republika Srpska, Brčko i županije su trenutno funkcionalne, FBiH ide prema tome da polako umre u agoniji, kao i država BiH", rekao je. 

Na konstataciju voditelja da se Vijeće ministara može formirati, Karamatić odgovara potvrdno i podsjeća da će svi procesi biti blokirani ako se to i dogodi.

"Gospodin Softić više nije u Domu naroda, kao ni gospodin Genjac ili Zdenka Džambas iz kluba Hrvata. Upitno je bi li uopće bilo kvoruma sve da se i može formirati, ali je upitno i to zašto bih ja iz reda Hrvata ispunjavao mokre snove Šefika Džaferovića ili Željka Komšića", naveo je Karamatić. 

Sarajevo blokira procese

"Političko Sarajevo blokira sve procese", rekao je Karamatić i podsjetio da tu ne misli na ljude koji žive u Sarajevu. 

"Kad kažem Sarajevo, mislim na odluke koje donosi bošnjačka politika, oni zdušno rade na formiranju Herceg-Bosne i osamostaljenju Republike Srpske", rekao je Karamatić. 

Govoreći o obilježavanju Dana Republike Srpske, Karamatić je kazao da je legitimno da se odnosi između dva naroda popravljaju, no da po ratnim ranama još uvijek ne treba čačkati. 

"Ratne rane su još svježe i kod jednih i drugih, ispričat ću vam jedan slučaj s Kupresa, imate dva čovjeka i obojica su izgubila svoju kuću tamo. Za jednoga je Kupres bio oslobođen kad je padao, za drugoga je pao kad je bio oslobođen. Teško vi njima možete objasniti da, primjerice, političari koje je on birao obilježavaju Dan Republike Srpske ili Dan Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Ratne rane su još svježe i po njima na treba čačkati, a dobri odnosi se mogu graditi i na mnogo drukčiji način", rekao je. 

Pitajući Karamatića o reakcijama iz Hrvatske na obilježavanje Dana RS-a, Karamatić je kazao da ga veseli što je vidio da su ljudi poput Stjepana Mesića i Stjepana Kljujića živi. 

"Evo saznali smo da je živ Stjepan Mesić kojeg su apsolutno svi u Hrvatskoj zaboravili, saznali smo da je živ i Stjepan Kljujić za kojeg godinama nisam čuo, a vidjeli smo da je u napadima na Čovića i HDZ BiH isto reagirao jedan ekstremni desničar Hasanbegović i jedan ekstremni ljevičar Zoran Pusić", rekao je Karamatić i dodao da su reakcije iz Hrvatske bile povezane s medijskim pritiscima iz Sarajeva čiji je prvotni plan bio da se zaboravi obilježavanje stravičnog masakra u Buhinim Kućama od strane odreda El Mudžahedin. 

Govoreći o izgradnji BiH i preglasavanju u Predsjedništvu, Karamatić je kazao da se nešto takvo ni ne treba događati, bez obzira kakav odnos bio i hoće li biti 2:1 ili 1:2. Predsjedništvo BiH bi, smatra Karamatić, trebalo poštivati Ustav i zakone ove zemlje pa nikakvih problema ne bi bilo. 

Referendum po pitanju pristupa NATO-u

Govoreći o pristupanju BiH NATO paktu, Karamatić je kazao da bi dobro bilo provesti referendum. 

"Bošnjačke političke elite uvijek govore kako je BiH jedinstvena i nedjeljiva, evo ja se osobno zalažem da provedemo referendum na prostoru cijele BiH i da vidimo što svi građani misle o tomu. Uvjeren sam da bi preko 95 posto Hrvata bilo za, Srbi bi bili protiv u natpolovičnoj većini jer je ih je NATO bombardirao, a više od pola Bošnjaka bi bilo protiv jer oni ne žele u EU nego u Ujedinjene Arapske Emirate", rekao je Karamatić i dodao da bi to do kraja ogolilo tzv. građansku politiku u BiH. 

Ne prijetnja, nego obećanje

Voditelj podsjeća Karamatića kako je nakon izbora poručio Komšiću da nikad neće ući u ured u Mostaru. Pitao ga je li to bila prijetnja, a Karamatić kaže da je to bilo obećanje. 

"To je bilo obećanje Komšiću, a ne prijetnja. Gospodin Komšić nikada nije ušao u ured u Mostaru i to može učiniti samo tako ako ga gospodin Čović tamo primi", kategoričan je Karamatić. 

Kazao je i kako je ambicija bošnjačkih političkih stranaka da BiH učine svojom zemljom, ali to, smatra Karamatić, neće biti moguće.

"Pokušali smo dogovoriti izmjene izbornog zakona, no bošnjačke stranke nisu na to pristale i čak su povukle potpis nakon što su bili pristali na to. Konačan cilj je da se hrvatski narod uništi i da ovo postanje njihova zemlja, ali to nije moguće. Pogledajte Kurde koji su bez države već stotinama godina, ali se ipak zna što je prostor na kojem oni djeluju", rekao je Karamatić. 

Govoreći o trećem izboru Komšića u Predsjedništvo BiH, Karamatić smatra da je dobro da se to dogodilo, kako navodi, to će pomoći ljudima vani da vide što se ovdje zbilja događa.

"Treći izbor Komšića u Predsjedništvo BiH za nas je dobar. Na taj način su otvorene oči našim ljudima vani i svi vide što se događa u BiH i kakvu nepravdu Hrvati trpe", kazao je. 

Riječ povratak ne postoji

Obrazlažući svoj stav, Karamatić je kazao zašto smatra da bošnjačka politika želi BiH za sebe. Popis stanovništva to je pokazao, smatra Karamatić i navodi da u tom smislu riječ povratak ne postoji. 

"Popis stanovništva pokazao je ovo o čemu govorim. S područja koje je kontrolirala tzv. Armija RBiH u ratu danas nema povratka i tamo se nitko ne vraća, dok se na područje Republike Srpske gdje je otjeran velik broj Hrvata netko još i vrati, kao i na područje Herceg-Bosne poput Stoca i Mostara gdje je zabilježen određeni povratak Bošnjaka i Srba dok to nikako nije slučaj na prostoru koje je kontrolirala tzv. Armija BiH", naveo je on. 

"Povratak naciji otaca"

Govoreći o popunjavanju Doma naroda na razini FBiH, Karamatić je kazao da je taj proces već počeo. 

"Iz ŽZH Hrvati su već poslali tri izaslanika u Dom naroda FBiH, poslat će i ostali, mi ćemo imati 12 ili 13 legitimnih predstavnika u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali će nam opet Bošnjaci izabrati jedan određen broj. Ja nemam ništa protiv da se Rasim ili Anel vrate naciji svojih otaca, ali sam protiv toga da oni budu legitimni predstavnici Hrvata jer to nisu", rekao je Karamatić. 

Revitalizacija Herceg-Bosne 

Na upit voditelja što je mislio kad je najavljivao revitalizaciju Herceg-Bosne, Karamatić je podsjetio na međunarodne sporazume i Bečku konvenciju.

"Ukoliko je u međunarodnom sporazumu jedna strana grubo prekršena ili obmanuta, ima se pravo vratiti na početno stanje, a to je u našem slučaju Herceg-Bosna", rekao je Karamatić. 

Cijelu emisiju pogledajte u videoprilogu. 

R. I. / Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:12