StoryEditor

Kandidati za ministre saslušani u matičnim saborskim odborima

Piše D  /  30.07.2021., 01:49h

Saborski odbor za obrazovanje, znanost i kulturu podržao je nakon oštre rasprave kandidatkinju za ministricu Blaženku Divjak sa sedam glasova za i šest protiv. Svi članovi Odbora kroz raspravu izrazili podršku njezinoj namjeri da Ministarstvo vodi samostalno na temelju struke i uključujući sve njegove dionike.

Predstavljajući Blaženku Divjak, premijer Andrej Plenković naglasio da je ona stručna i nestranačka osoba koju je predložio HNS, da ima iskustva i kompetencije za znanost i obrazovanje, te da očekuje da nastavi proces kurikularne reforme i da sustav obrazovanja vodi smireno.

Sama ću birati svoje suradnike na temelju svojih ovlasti, kazala je i dodala da će provjeriti sve okolnosti izbora članova Stručnog povjerenstva za provođenje kurikularne reforme, ali da ni o komu unaprijed ne može donositi sud.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost je sa sedam glasova ‘za‘ i četiri ‘protiv‘ iskazao povjerenje kandidatu za ministra unutarnjih poslova Davoru Božinoviću. Premijer Plenković je za njega rekao kako je on čovjek s dovoljno životnog, političkog i stručnog iskustva posebno u domeni nacionalne sigurnosti

Božinović budućnost tog resora vidi u radu na podizanju ukupne učinkovitosti Ministarstva unutarnjih poslova ali i jačanju spospobnosti borbe protiv kibenrentičkih napada, kriminala u gospodrstvu, terorizma... Sve to treba staviti u novi kontekst prijetnji koje su transnacionalnog karaktera pa nam za učinkovito suprotstavljanje treba pojačana međunarodna suradnja, naglasio je između ostalog.

Odbor za Ustav i Poslovnik i politički sustav u petak je iskazao povjerenje kandidatu za ministra uprave Lovri Kuščeviću (HDZ), koji je dosad obavljao funkciju ministra graditeljstva i prostornog uređenja, uz sedam glasova za, dva SDP-ova protiv i jedan Mostov suzdržan. Premijer je istaknuo da Kuščević ima sve reference za ministra uprave. Kuščević je pravnik, izabran je u saziv ovog Sabora, obavljao je dužnost ministra u ovoj i prošloj Vladi, a bio je i vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije te načelnik općine Nerežišće, podsjetio je. 

Kuščević je poručio da će raditi na modernizaciji i učinkovitijem radu uprave. Ističe i da će se ići u smjeru decentralizacije lokalne samouprave, a najavio je i moguće izmjene  Zakona o izborima, posebice u svijetlu dvoje parlamentarnih izbora u godinu dana. Odgovarajući na upit Arsena Bauka (SDP)  o spomen pločama s pozdravom "Za dom spremni" Kuščević je osudio svaki totalitarni režim ma kako se on zvao i kazao da neće dopustiti govor mržnje na bilo koji način. U tom smislu, smatra da treba revidirati zakon koji dopušta registriranje udruga s takvim nazivima.

Što se tiče dvojezičnih ploča u Vukovaru, kazao je, treba u Vukovaru poticati dijalog i zajedništvo, te raditi na povezivanju naroda i manjina, a ne razjedinjavanju. Na SDP-ovu interpelaciju o zlouporabi pozdrava "Za dom spremni" odgovorit će što se tiče ministarstva u roku 10-ak dana, kazao je odgovarajući na upitPeđe Grbina (SDP).

Kandidat za ministra zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je ponovnu procjenu modela otkupa INA-e na sjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode i Odbora za gospodarstvo održanoj prije glasovanja o novim članovima Vlade. Na pitanje Joška Klisovića (SDP) o otkupu INA-e, Ćorić je odgovorio da Vlada još nije donijela odluku o modelu otkupa dionica mađarskog MOL-a te da tek treba uslijediti razgovor s mađarskom stranom o cijeni njihova udjela u INA-i.

Najavio je i redefiniranje ili donošenje nove strategije energetskog razvoja Hrvatske, odgovarajući na pitanje Ivana Vilibora Sinčića (Živi zid). Što se tiče centara za gospodarenje otpadom, kazao je, učinit će sve da što prije zažive. Problem poskupljenja struje, smatra, treba dugoročno riješiti kroz rast životnog standarda građana i povećanje prosječnih plaća.

Tomislava Panenića (Most) zanimalo je što će biti sa skladištem nuklearnog otpada na Petrovoj gori, na što je Ćorić odgovorio da Hrvatska mora pronaći lokaciju za taj otpad. 

U saborskim odborima saslušani su i Predrag Štromar, Marko Pavić i Dražen Bošnjaković, piše HRT.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 08:10