StoryEditor
napad na izrael

Kanaani: "Iran potvrđuje privrženost međunarodnom pravu i ne želi tenzije u regiji"

Piše fena  /  15.04.2024., 12:06h

Islamska Republika ne traži tenzije u regiji i posvećena je međunarodnom pravu i propisima, kazao glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanaani, prenijela je službena novinska agencija IRNA.

Kanaani je to komentirao u ponedjeljak tijekom svog tjednog brifinga za novinare u Teheranu dva dana nakon što je iranski Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) lansirao stotine projektila i dronova na ciljeve izraelskog režima kasno u odmazdi za ničim izazvanu smrtonosnu ofenzivu režima na iranski konzulat u Siriji dva tjedna ranije.

Iranska operacija bila je neophodna i proporcionalna i pogodila je vojne ciljeve izraelskog režima, rekao je glasnogovornik, dodajući da je Islamska Republika izdala neophodna upozorenja prije operacije i djelovala snažno nakon što je diplomatski ultimatum došao do kraja.

- Iran ne traži tenzije u regiji, posvećen je međunarodnom pravu i propisima i uvijek će djelovati da kazni svakog agresora kako bi stvorio odvraćanje - rekao je.

Glasnogovornik je tvrdio da je napad zasnovan na inherentnom pravu Irana na legitimnu obranu sadržanom u članu 51 Povelje UN-a nakon nedjelovanja Vijeća sigurnosti UN-a i neodgovornog ponašanja SAD-a i nekih europskih zemalja da stvore odvrate cionistički režim.

Upitan da prokomentira diplomatski stav SAD-a, Kanaani je rekao da je preuranjeno nuditi analizu o tom pitanju.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:26