StoryEditor
tragedija na setu

Kako pištolj rekvizit s ćorcima može ubiti čovjeka?

Piše desk  /  22.10.2021., 12:59h
Nakon što je glumac Alec Baldwin sinoć na filmskom setu nenamjerno usmrtio snimateljicu Halynu Hutchins i ranio redatelja Joela Souzu, u javnosti se postavlja pitanje kako je moguće da filmski rekvizit usmrti osobu

Incident se dogodio na snimanju filma Rust, a policija je dojavu dobila oko 13:50 po lokalnom vremenu, odnosno nešto prije 21 sat po našem.

"Ured šerifa potvrđuje da su dvije osobe ustrijeljene na snimanju filma Rust. Snimateljica Halyna Hutchins (42) i redatelj Joel Souza (48) ustrijeljeni su kad je metak iz rekvizita ispalio producent i glumac Alec Baldwin (68)", stoji u priopćenju policije.

Baldwin je, piše Yahoo News, pucao iz pištolja rekvizita koji je bio napunjen tzv. ćorcima. Iako istraga ovog nesretnog događaja još uvijek traje, mnogi se na društvenim mrežama pitaju kako je uopće moguće da hitac iz filmskog rekvizita ubije osobu.

Što je uopće pištolj rekvizit?

Za početak treba razumjeti što je uopće pištolj rekvizit. Velik dio ljudi misli da se radi o nefunkcionalnom oružju ili čak igrački. Iako se termin pištolj rekvizit odnosi i na takve naprave, odnosi se i na prave pištolje koji se koriste kao rekviziti, piše Index.hr.

Zašto bi se na filmskom setu koristio pravi pištolj? Razlog je jednostavan - uvjerljivost. Kako je instruktor za vatreno oružje Dave Brown pojasnio u članku za časopis American Cinematographer 2019. godine, pravo vatreno oružje stvara dojam autentičnosti, naročito u krupnim kadrovima. Svatko tko je ikad držao pravo oružje u ruci, može potvrditi da pravi pištolj izgleda i teži potpuno drugačije od lažnog.

No, kako je napisao Brown, korištenje pravog vatrenog oružja na setu filma ili serija zahtijeva i obučenog stručnjaka čiji je posao osigurati da se oružje koristi u skladu sa strogim sigurnosnim mjerama. Pištolj je, podsjeća Yahoo News, ipak pištolj, neovisno o tome kakvo streljivo je u njemu. 

Što su ćorci?

Termin "ćorak" odnosi se na vrstu streljiva koja se sastoji od više dijelova: čahure, pogonskog materijala (obično baruta) u čahuri, inicijalne kapisle na dnu čahure i samog projektila. 

Kad se povuče okidač pištolja, igla udara u inicijalnu kapislu, koja potom aktivira barut, a eksplozija vrućeg plina stvara bljesak na kraju cijevi. Čahura se potom automatski izbacuje iz pištolja, a mehanizam automatski ubacuje novi metak, odnosno ćorak, u cijev.

Ćorak je zapravo gotovo identičan metku, a ključnu razliku čini sam projektil. Umjesto olovnog projektila kakve koriste pravi meci, vrh ćorka je u pravilu zapečaćen voskom ili nekim drugim materijalom koji sprječava ispadanje baruta iz čahure. 

To znači da, kad se povuče okidač pištolja u čijoj cijevi je ćorak, dobijete efekt gotovo identičan ispaljivanju pravog metka - zvuk, povratni trzaj, bljesak cijevi, izbačena čahura - sve je isto, osim što u slučaju ćorka ne postoji komad olova koji nadzvučnom brzinom izlijeće iz cijevi.

I ćorci mogu biti izuzetno opasni

No, to što iz cijevi ne izlijeće olovni projektil, ne znači da ćorci nisu opasni. Naime, iz cijevi pištolja u kojem je ćorak i dalje izlijeće plin zagrijan na izuzetno visoku temperaturu, što znači da je sve što se nalazi neposredno ispred cijevi u nezanemarivoj opasnosti.

Uz vrući plin tu je i pitanje materijala kojim je začepljen barut u ćorcima. Iako se najčešće radi samo o papiru ili vosku, ako stojite dovoljno blizu, i taj naizgled bezopasni materijal može postati itekako opasan zbog brzine kojom je izbačen iz cijevi. Upravo je zbog toga 1984. na setu preminuo glumac Jon-Erik Hexum.

Hexum je, naime, u pauzi od snimanja CBS-ove serije Cover Up stavio ćorak u revolver, zavrtio cilindar i prislonio cijev na vlastitu glavu, kao da igra ruski rulet. Nesvjestan koliko je to opasno, pritisnuo je okidač. Zadobio je frakturu lubanje, zbog čega su mu dijelovi kostiju završili u mozgu. Umro je šest dana kasnije.

Smrt Brandona Leeja

Do smrti od korištenja pištolja rekvizita može doći i prilikom nepropisnog punjenja pištolja. Upravo je zbog toga 1993. na setu filma Vrana stradao mladi glumac Brandon Lee, sin legendarnog Brucea Leeja. 

Naime, u cijevi pištolja je od ranije ostao pravi metak i kad je u oružje ubačen ćorak i ispaljen, eksplozija je iz cijevi izgurala projektil koji je ranije zapeo i fatalno ranio Leeja. Umro je samo nekoliko sati kasnije.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2022 20:36