StoryEditor

JUNCKER PONOVIO PORUKU BALKANU: Nema članstva u EU dok ne riješite međusobne probleme

Piše D  /  04.06.2019., 07:06h

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ponovio je da ni jedna zemlja neće biti primljena u EU dok ne riješi sve bilateralne probleme, ukazavši istovremeno na neophodnost obnove kulture kompromisa na Balkanu.

Junker je poslije razgovora sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim ocijenio da je sporazum Skoplja i Atine nevjerojatno političko dostignuće i primjer za pravo pomirenje za sve na Zapadnom Balkanu, prenosi Tanjug.

"To dokazuje šta se sve može postići ako se posjeduje hrabrost i ima jasna perspektiva", poručio je Junker.

On je dodao da su sporazumi koje je Sjeverna Makedonija postigla s Grčkom i Bugarskom primjeri obnovljene a neophodne kulture političkog kompromisa u regiji.

"Rekao sam 2018. da ni jedna zemlja članica neće biti primljena u EU ukoliko ne riješi sve bilateralne razmirice. Sjeverna Makedonija je razumjela taj poziv, a svi drugi u regiji moraju uraditi isto", poručio je Junkcer.

Predsjednik Europske komisije pozvao je zemlje članice EU da na osnovu napretka u reformama i povijesnog koraka Sjeverne Makedonije u postizanju dogovora sa susjedima odobre početak pristupnih pregovora sa Skopljem.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 15:35