StoryEditor
pojas gaze

Još ništa od otvaranja graničnog prelaza Rafah za evakuaciju civila iz Gaze i pomoć UN-a

Piše desk  /  16.10.2023., 10:44h

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je jutros da nema primirja na jugu Gaze.

U ranijim izvještajima, Reuters navodi da bi dogovor mogao biti postignut između Egipta, SAD-a i Izraela koji bi omogućio da se danas nakratko otvori prijelaz Rafah, kako bi humanitarna pomoć mogla stići u Gazu, a neki Palestinci s dvojnim državljanstvom mogli izaći u Egipat.

Čini se da videosadržaj prijelaza Rafah pokazuje mnogo ljudi i obitelji s malom djecom kako se okupljaju u rejonu graničnog prelaza, ali i dalje nije jasno hoće li prelaz biti otvoren. 

- Trenutno nema primirja i humanitarne pomoći u Gazi u zamjenu za izvlačenje stranih državljana - priopćio je ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Očekivalo se da će granični prijelaz Rafah biti otvoren jutros u 9 sati po lokalnom vremenu, dok se neka vozila i kamioni pod zastavom UN-a mogu vidjeti kako se kreću prema prelazu.

U međuvremenu, Izrael je najavio evakuaciju stanovnika koji žive u 28 zajednica u blizini granice s Libanonom.

Izraelci koji žive na teritoriji unutar nešto više od dva km od Libanona upućeni su da se evakuiraju dalje od granice, objavilo je izraelsko ministarstvo obrane.

Čini se da su granični sukobi eskalirali između boraca libanskog Hezbolaha i izraelske vojske, upozorile su UN-ove mirovne snage.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 23:56