StoryEditor

Još 40 oboljelih u Hrvatskoj, umro čovjek srednje dobi koji prije nije bio bolestan

Piše D  /  06.04.2020., 02:04h

- Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji nije bio ranije bolestan. Imamo 36 bolesnika na respiratorima - rekao je ministar Vili Beroš i dodao.

- Ponosni smo na sve građane koji slušaju upute, ali moram vam reći da ne spašavamo sami sebe, spašavamo druge, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš i rekao da su rezultati dobri, no nema mjesta za opuštanje.‘Ako želimo da ugroza traje kraće, moramo biti dosljedni i pridržavati se mjera‘, kaže Beroš. - Problema ima, ali treba ih rješavati. Živimo u 21. stoljeću i lako je sagledati, da ako netko od 12.12. u svojim traženjima, a bilo ih je 72, ne traži maske, da je taj to pitanje trebao artikulirati prije, a ne kroz medije. To je moj odgovor na jučerašnje upite‘, dodao je Beroš, prenosi Jutarnji list.

Novinarima se vezano uz izdavanje propusnica obratio i Davor Božinović.

‘Ukupan broj izdanih propusnica je 565.221, a odbijeno je 16.673 propusnice. Do 11 sati danas izvršen je upis 100 tisuća zahtjeva velikih poslodavaca, a zbog velikog broja zahtjeva, zamoljeni smo da apeliramo na sve koji imaju potrebu za unosom zahtjeva do 250 zaposlenih da to samostalno učine kroz uslugu e-pristupnice za poslodavce. Svjesni smo velikog opterećenja pa za one poslodavce koji nisu bili u mogućnosti unijeti podatke, vrijedit će ranije izdane pospusnice do srijede‘, rekao je Božinović.

Na pitanje o tome kada se mogu očekivati serološki testovi odgovorio je Capak.

‘Njima se detektiraju antitijela. Ona ne nastaju odmah u početku bolesti. To nam nije sada prioritet, važnije je da što ranije saznamo da je netko bolesta. Testovi koje mi provodimo su puno važniji, ali bit će nam interesantno saznati i ovo. Mi radimo na tome, ali to nam nije prioritet. Prioritet je potvrdni test pomoću kojeg određujemo da je netko nositelj virusa, a ove serološke ćemo kroz vrijeme provesti. Imamo već nekoliko ponuda i nekoliko smo isprobali‘, rekao je Capak.

Božinović se osvrnuo i na mogućnost otvaranja otvorenih tržnica.

‘Jutros je dana uputa vezana za primjenu epidemioloških zahtjeva kad govorimo o otvorenim tržnicama, ukljućujući i drive-in tržnice. Lokalni stožeri s epidemiološkim službama rade sve kako bi se tržnice pripremile za prihvat robe, za otvaranje u uvjetima epidemije. To uključuje i službe zaštitara i druge koji će pratiti da li se svi pridržavju tih mjera. Kad dobijemo povratnu informaciju, a mislim da nije u pitanju 1 ili 2 dana, važno je da u to krenemo spremni da ne izazovemo nova žarišta širenja epidemije, onda bi odluka bila i potpisana i objavljena‘, rekao je Božinović.

Komentirao je i izjavu Davora Bernardića, koji je rekao da se još 9.1. mogla predvidjeti epidemija.

‘Sugerirao bih vam, bilo bi najbolje da se na njegove izjave očituje sam Bernardić. To bi bio nerješiv propblem jer je toliko lapsusa napravio u zadnje vrijeme da je to teško pratiti. Kad je bio prvi slučaj u Hrvatskoj, rekao je da nema razloga za paniku i da se neće pretvoriti u veću epidemiju. Onda je napadao stožer da kasni s primjenom mjera, dovodio je u pitanje te mjere... Ovo nisu vremena za politiziranje, a mislim da gospodin politizira preko mjere. Svi ovdje dajemo sve i nije bitna stranka i politička opcija. Sve konstruktivno smo spremni razmotriti, ali politiziranje u ovoj situaciji nije dobro došlo‘, odgovorio je Božinović.

Svećenici pozivaju ljude u crkve unatoč preporukama HBK-a i Stožera...

‘Ja se mogu samo zahvaliti HBK.u koja je dala vrlo jasne upute, pa i na tragu onoga što je govorio i papa Franjo. Mislim da pozivanje vjernika unatoč svim sugestijama nije dobro za zdravlje ljudi. Policija kad ima dojavu apelira, ukazuje i nadam se da će poruke o tome da se ne poziva vjernike na okupljanje doći do svih svećenika. Time zapravo šire poruku ljubavi koja je najvažnija, a to je da sačuvamo jedni druge, da budemo samodisciplinirani i da ostanemo doma‘, rekao je Božinović.

Situacija u Italiji i Španjolskoj je povoljnija. Novinari su pitali Krunoslava Capaka znači li to stagnaciju epidemije u Europi.

‘Svaka prognoza je nezahvalna jer ne možemo znati. Ja nemam puno razloga za optimizam što se tiče Europe ukupno. U ITaliji blago stagnira, ali imaju i dalje veliki broj bolesnih i umrlih. U nekim drugim zemljama brojke rastu puno više. U Skandinaviji isto brojke rastu. Mislim da ne možemo govoriti o stagnaciji u Europi, a što se tiče nas, jako dobro držimo ovu situaciju. Vrlo skoro bi mogla situacija biti povoljna, ali to ovisi o svima nama‘, rekao je Capak.

Ukupno je u Hrvatskoj od koronavirusa preminulo 15 pacijenata. Na respiratoru je 39 bolesnika, oporavljenih 125 te 384 hospitaliziranih, priopćio je jučer ministar zdravstva Vili Beroš.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:16