StoryEditor
kraljica Rania

Jordanska kraljica: "Izrael ne predstavlja sve Židove diljem svijeta, mnogi su zgroženi onim što vide"

Piše desk  /  06.11.2023., 09:48h

Jordanska kraljica Rania kaže da je odbijanje primirja u Gazi za svaku moralnu osudu i da predstavlja opravdanje za smrt tisuća civila.

Ona je u intervjuu za CNN kazala da je pokušaj Izraela da oslobodi Gazu od Hamasa iracionalan i kratkovid jer je osnovni uzrok ovog sukoba ilegalna okupacija.

"Ako se ne pozabavimo ovim osnovnim uzrocima, onda možete ubiti borce, ali ne možete ubiti uzrok. Pod ruševinama ovih uništenih zgrada pojavit će se još jedna grupa odlučnija i motiviranija da učini ono što je učinio Hamas", tvrdi kraljica Rania.

Dodaje da odbacuje tvrdnju Izraela da ne cilja na civile te odbacuje pozive Izraela da se civili isele iz područja gdje se vodi većina borbi nazivajući to PR trikom.

"Preko 10.000 ljudi je ubijeno, od kojih su 70 posto žene i djeca. To što Izraelci tvrde da pokušavaju zaštititi civile je uvreda za obavještajne službe", kaže citirajući podatke iz ministarstva zdravlja koje vodi Hamas.

Upitana o rastućem antisemitizmu i islamofobiji odgovara da oboje osuđuje i kaže:

"Izrael ne predstavlja sve Židove širom svijeta. Izrael je jedini odgovoran za svoje zločine. Židovi širom svijeta, mnogi od njih su zgroženi onim što vide. Mi muslimani moramo biti prvi koji će osuditi antisemitizam", navela je kraljica Rania.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:49