StoryEditor
bivši premijer

Johnson u parlamentu o covid zabavama: "Ruku na srce, nisam lagao"

Piše hina  /  22.03.2023., 17:31h

Boris Johnson rekao je na početku višesatnog saslušanja pred parlamentarnim odborom kako nije lagao Donjem domu britanskog parlamenta u vezi zabava u rezidenciji premijera koje su bile protivne pravilima o lockdownu.

Parlamentarni Odbor za povlastice istražuje je li Johnson, koji je u rujnu podnio ostavku na mjesto premijera, namjerno ili bezobzirno obmanuo Donji dom nizom izjava o zabavama u Downing Streetu.

Ako odbor utvrdi da je Johnson namjerno obmanuo parlament, njegov bi zastupnički mandat mogao biti suspendiran.

Svaka suspenzija duža od deset dana može dovesti do izvanrednih izbora za to zastupničko mjesto.

Johnson je rekao da mu je žao što je "nenamjerno" doveo parlament u zabludu.

"Ispričavam se. Ispričavam se što sam nenamjerno obmanuo ovaj dom. Ali reći da sam to učinio nepromišljeno ili namjerno potpuno je neistinito, kao što pokazuju dokazi", rekao je u svoju obranu parlamentarnom Odboru za povlastice na saslušanju.

Bivši premijer, koji je razmatrao ponovno se kandidirati za premijera krajem prošle godine, kazao je kako nije bio upozoren da događaji krše pravila te je optužio odbor za pristranost.

“Ovdje sam da vam kažem: 'Ruku na srce, nisam lagao Donjem domu'”, rekao je Johnson.

"Kada sam dao te izjave, dao sam ih u dobroj vjeri i na temelju onoga što sam tada uistinu znao i vjerovao", dodao je.

Odbor je ranije u srijedu objavio dokument na 110 stranica u kojemu se navodi da su neki dužnosnici Downing Streeta rekli kako je Johnson morao znati da su se zabave održavale, usprkos njegovom poricanju.

"Obmanjivanje Donjeg doma može zvučati kao tehnički problem, ali to je stvar od velike važnosti", rekla je Harriet Harman, predsjednica odbora na početku saslušanja.

"Namjerno ili bezobzirno obmanjivanje, neodgovaranje ili neispravljanje pogrešaka ometa funkcioniranje Doma i zaslužuje osudu", dodala je.

Takozvani "partygate skandal" pridonio je konačnom padu Johnsona, nakon višemjesečnih medijskih napisa da je on, zajedno s drugim visokim dužnosnicima, prisustvovao okupljanjima uz alkohol u Downing Streetu 2020. i 2021. kada je velik dio ostatka zemlje morao biti u svojim domovima.

Zbog prozivki i opetovanih optužbi za laganje prvo je ostavke podnijelo više Johnsonovih ministara, među kojima je bio i sadašnji premijer Rishi Sunak.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:17