StoryEditor
vojni rok u hrvatskoj

Je li mjesec dana dovoljno za vojni rok? "Trebamo učiti od drugih zemalja u EU i NATO-u"

Piše hina  /  28.01.2024., 11:39h

Premda je politika prema vojnom roku početkom milenija bila ukidanje obaveznog vojnog roka u posljednjih nekoliko godina bilježi se porast zemalja koje razmatraju ponovno uvođenje vojnog roka

Ideja o ponovnom uvođenju vojnog roka u Hrvatskoj ponovno se našla u središtu javnog interesa nakon najava da Ministarstvo obrane radi na konceptu neke vrste vojne obuke, na što stručnjaci upozoravaju da je to tema koja zahtijeva temeljitu analizu obrambenih potreba i kapaciteta. Vojni rok ukinut je u Hrvatskoj 2008. godine odlukom kojom se u svrhu profesionalizacije vojske suspendirao obvezni vojni rok te se uvelo dragovoljno služenje vojnog roka.

Od tada se tema ponovnog uvođenja vojnog roka sporadično pojavljuje u javnosti, često uoči izbora. Slavko Barić, predavač na Hrvatskom vojnom učilištu, smatra kako u ovom momentu vojni rok ne smije biti cilj nego plod dublje i šire analize o obrambenoj politici i sigurnosnoj situaciji u kojoj se Hrvatska trenutno nalazi.

"U ovoj raspravi ne vidim da se odgovara na potrebe struke već isključivo javnosti. Trebamo učiti od drugih zemalja u EU i NATO-u koji pitanju pristupaju sveobuhvatnije i rade ciljane provjere i analize sigurnosnih potreba", izjavio je Barić. S time se slaže i vojni analitičar Vlatko Cvrtila koji smatra da je Hrvatskoj prije uvođenja bilo kakvog oblika vojne službe potrebna ozbiljna analiza i procjena toga koji su obrambeni i vojni kapaciteti hrvatske vojske i onda procijeniti kakav tip vojne edukacije nam je potreban.

"Mi se ovdje krećemo potpuno suprotnim smjerom u kojem prvo određujemo edukaciju a tek onda odlučujemo koji će ishodi edukacije biti u smislu podizanja naših vojnih sposobnosti" pojasnio je Cvrtila.

Modeli vojnog roka u Europi

Premda je politika prema vojnom roku početkom milenija bila ukidanje obaveznog vojnog roka u posljednjih nekoliko godina bilježi se porast zemalja koje razmatraju ponovno uvođenje vojnog roka. Tema je ponovno krenula dolaziti u fokus prilikom sukoba Rusije i Ukrajine te je nakon sukob na Krimskom poluotoku 2014. nekoliko zemalja krenulo u sveobuhvatnije obrambene politike koje uključuju neke oblike vojne obaveze građana.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 03:38