StoryEditor
suđenje

Je li Fikret Hodžić kupio respiratore namijenjene Srbiji?

Piše dedsk  /  14.01.2022., 16:35h
Ukoliko Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ne pozove Sanju Lekić, jednu od posrednika u kupovini respiratora, to će uraditi obrana, poručila je odvjetnica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović, nakon današnjeg ročišta.

“Svjedok Tužiteljstva Kristijan Marić ranije je svjedočio je da je Lekić financijske probleme koji su nastali u vezi s nabavkom respiratora za Srbiju, pokušala nadomjestiti kroz posredovanje u kupovini respiratora za FBiH. Imate situaciju u kojoj osoba po imenu Sanja Lekić plaća 200 respiratora plaća Exotradeu Rijeka, i to plaćanje vrši u ožujku 2020. godine krajem ožujka. Exotrade Rijeka kasni s plaćanjem Kinezima, pitala sam to prethodni put, i ne budu isporučeni ti respiratori”, kazala je Avdibegović, prenosi N1.

Odvjetnica: To su potpuno drugi respiratori

Odvjetnica obrane drugooptuženog Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović je  novinarima, nakon ročišta , ispred Suda BiH, podsjetila na poruke koje tijekom postupka prezentirala.

“Sanja je kupila po 20.000 po komadu, prodala po 22.000, a sada su 40.000 po komadu. Što to znači, to znači da Sanja ne može dobiti te svoje jer su duplo skuplji sada respiratori. Nakon toga se naručuju za potrebe FBiH i direktno se plaća u Kinu putem korespondentnog računa u Beču, i to su potpuno drugi respiratori 100 komada”, pojašnjava Avdibegović.

Odvjetnica dodaje da je svjedok Kristijan Marić potvrdio da je tih drugih 200 respiratora isporučeno Sanji Lekić u svibnju.

“Fikret Hodžić, Srebrena Malina je platila potpuno druge respiratore koji nemaju veze s tim respiratorima koje je naručila Sanja Lekić i koji su joj kako svjedok kaže isporučeni kasnije, u svibnju, po cijeni po kojoj je kupila, a to je bila puno niža cijena u odnosu na kasnije divljanje cijena”, rekla je Avdibegović.

Avdibegović je pojasnila da je Sanja Lekić bila na spisku svjedoka, i da postoji njen iskaz, te dodala da u revidiranom spisku svjedoka njenog imena nema.

“Moramo sačekati da Tužiteljstvo konačno odluči koga će da pozove. Ukoliko je Tužiteljstvo ne pozove, budite sigurni da će nju ova obrana pozvati”, rekla je Avdibegović.

Hodžić postavljao pitanja svjedoku

Po prvi put od početka suđenja jedan od osumnjičenih Fikret Hodžić je postavljao pitanje svjedoku Kristijanu Mariću. Tom prilikom, nakon što je formulirao pitanje, sutkinja Džemila Begović je rekla da ne dozvoljava pitanje, na što je Hodžić rekao da će istog svjedoka pozvati kao svog.

Odvjetnica prvooptuženog Fadila Novalića, osvrnula se i na iskaz s prošlog ročišta, na kome je obrana dokazivala da je svjedok falsificirao pismo namjere, koristeći pečat i potpis premijera FBiH.

“O tome nisam pitala, jer je dokaz kojeg je predočila moja kolegica sam po sebi jasan, vidi se da se nesumnjivo radi o falsificiranom dokumentu“, rekla je Vasvija Vidović, dodajući da je pribavila relevantnu dokumentaciju iz Vlade FBIH koja to potvrđuje.

Vidović je podcrtala da ne zna što se s tim pismom dešavalo, ali da zna da takvo pismo premijer Novalić nije potpisao, da ga svjedok nije mogao dobiti jer nije izašlo iz Vlade FBIH.

Dnevnik.ba

14. siječanj 2022 16:36