StoryEditor
stigla potvrda iz eu

Jamstvo za kredit kineske državne banke za Blok 7 je nedozvoljena državna pomoć

Piše desk  /  21.11.2021., 14:00h
Tajništvo Energetske zajednice objavilo je da je Savjetodavno vijeće predalo službeno mišljenje u predmetu protiv BiH.

Predmet se odnosi na jamstvo FBiH za kredit koji je Elektroprivreda BiH uzela od kineske Eximbanke za izgradnju Bloka 7 termoelektrane Tuzla.

Savjetodavno vijeće je potvrdilo argumentaciju Tajništva Energetske zajednice da odluka Vijeća za državnu pomoć nije u skladu s pravilima Europske unije o državnoj pomoći, te da jamstvo za kredit za Blok 7 predstavlja državnu pomoć.

Mišljenje Savjetodavnog vijeća je potrebno kao posljednji korak prije nego što Vijeće ministara članica Energetske zajednice donese odluku o ovom pitanju 30. studenog.

“Ovo je još jedna u nizu potvrda da Blok 7 termoelektrane Tuzla nema budućnosti. Ostaje da vidimo hoće li se pojedini predstavnici vlasti i Elektroprivrede i dalje igrati novcem građana Bosne i Hercegovine i pod svaku cijenu tvrdoglavo srljati u propast”, kazao je Denis Žiško iz Aarhus Centra Tuzla.

Projekt izgradnje Bloka 7 termoelektrane Tuzla, istaknuo je Žiško, se nalazi u ozbiljnim problemima i zbog odustajanja tvrtke General Electric od isporuke opreme definirane potpisanim ugovorom. Izvođač radova, Gezhouba, nudi alternativnu kinesku tehnologiju, a vlasti FBiH trenutno razmatraju odustajanje od projekta ili će riskirati nastavak projekta s nepoznatom kineskom tehnologijom.

“Izgradnja Bloka 7 termoelektrane Tuzla se predstavlja kao razvojna šansa za Federaciju BiH, ali će zapravo biti mlinski kamen oko vrata. Pretpostavke koje su uključene u studiju izvodljivosti su apsolutno nerealne i nema teorije da će blok 7 biti isplativ. Ova vijest iz Energetske zajednice je još jedan razlog za odustajanje od projekta i razvijanje održivih alternativa”, kazala je Pippa Gallop iz mreže CEE Bankwatch-a.

Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine je 2018. utvrdilo je da ovo jamstvo ne sadrži elemente državne pomoći, međutim udruga Aarhus Centar BiH i mreža CEE Bankwatch se nisu složili.

U rujnu 2018. su predali zahtjev Energetskoj zajednici da se istraži usklađenost jamstava s pravilima Sporazuma o uspostavi Energetske zajednice, a Tajništvo Energetske zajednice je u ožujku 2019. otvorio postupak protiv Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 02:14