StoryEditor
Isaac Herzog

Izraelski predsjednik oštro o Iranu: “Carstvo zla potiče iz Teherana”

Piše desk  /  18.01.2024., 13:35h

Izraelski predsjednik je na konferenciji u Davosu rekao da postoji "carstvo zla" koje potiče iz Teherana s kojim se mora suočiti vrlo jaka koalicija, te da je stanovništvo Gaze “ukopano u mrežu terora”, prenosi Guardian.

Isaac Herzog je u svom izlaganju izjavio da se milijarde dolara troše se na destabilizaciju svijeta, te optužio Iran da financira posrednike širom regije kako bi se potkopao bilo koji mirovni proces.

Herzog je počeo govoreći delegatima Davosa da je “svijet Izraela razbijen 7. listopada napadima Hamasa”.

Rekao je da su Izraelci pretrpjeli zločine, uključujući silovanja, odrubljivanje glava, spaljivanje obitelji. Naveo je primjer Kfira Bibasa, koji danas puni godinu dana u zarobljeništvu Hamasa nakon što su on, njegov četverogodišnji brat Ariel i roditelji, Yarden i Shiri Bibas, uzeti kao taoci.

Herzog je rekao da je pozvao one u Davosu, a zapravo i “cijeli univerzum”, da beskrajno rade na oslobađanju svih talaca. Najstariji talac ima 85 godina, dodao je.

Herzog je rekao da želi bolju budućnost za Palestince, nazivajući ih “susjedima”.

Od 7. listopada palestinske vlasti kažu da je skoro 25.000 Palestinaca ubijeno u izraelskoj vojnoj akciji u Pojasu Gaze, a više od 350 ubijeno je u istom periodu na Zapadnoj obali, koju Izrael okupira od 1967. godine. 1,9 milijuna ljudi, ili skoro 85% stanovništva Gaze, procjenjuje se da je interno raseljeno otkako je izraelska vojska počela da naređuje evakuaciju.

Herzog je rekao da izrealski građani ne mogu razmišljati o mirovnom sporazumu jer svi žele znati može li im se obećati sigurnost. Svaki Izraelac želi da zna da neće biti napadnut sa sjevera, juga ili istoka, dodao je.

Herzog je rekao da je godinama pozivao na mir sa susjedima Izraela, ali da se teror ne može prihvatiti i da se mora potpuno zaustaviti.

U svom predmetu pred Međunarodnim sudom pravde protiv Izraela, Južna Afrika je citirala Herzoga kao predsjednika koji “potpisuje bombe namijenjene Gazi” i da je ranije izjavio da je cjelokupno stanovništvo u Gazi odgovorno za napad 7. listopada.

Herzog je jutros u Davosu rekao da ljudi koji podržavaju Hamas podržavaju barbarski teror. Zatim je govorio o infrastrukturi Hamasa za koju Izrael tvrdi da je pronašao u prodavnicama, dnevnim sobama, spavaćim sobama i školama u Gazi.

“Brinemo, bolno nam je što naši susjedi toliko pate”, rekao je on, te dodao da su Palestinci ukorijenjeni u “mrežu terora” koju je Izrael odlučan da ukloni.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 16:31