StoryEditor
Isaac Herzog

Izraelski predsjednik: "Kod Hamasovih boraca koji su se probili u Izrael pronašli smo upute za izradu kemijskog oružja"

Piše desk  /  23.10.2023., 11:48h

Hamasovi borci koji su se probili u Izrael nosili su upute o izradi kemijskog oružja, rekao je izraelski predsjednik Isaac Herzog.

Izraelske snage tvrde da su otkrile materijal na tijelu mrtvog borca u kibucu Be‘eri, gdje je procijenjeno da je 20 posto od 1100 stanovnika ubijeno ili oteto.

Dokumente je u intervjuu Sky newsa pokazao predsjednik Herzog. Izvor dokumenata je poznati priručnik Al Kaide iz 2003., no to ne dokazuje vezu između dviju organizacija.

"To je materijal Al Kaide. Službeni materijal Al Kaide. Imamo posla s ISIS-om, Al Kaidom i Hamasom", rekao je Herzog.

"Ovako je šokantna situacija u kojoj gledamo upute koje su dane o tome kako raditi i kako stvoriti neku vrstu neprofesionalnog kemijskog oružja s cijanidom", poručio je u intervjuu izraelski predsjednik.

Obavještajni podaci, s kojih je skinuta oznaka tajnosti, pokazuju sastojke potrebne za izradu kemijske bombe.

Izraelci su ljuti

Na pitanje razumije li zašto su mnogi Izraelci ljuti i osjećaju da su ih vlada i sigurnosne snage iznevjerili, Herzog se složio.

"Apsolutno. Slušam to cijeli dan. Čujem to od obitelji cijeli dan i čujem to od izbjeglica, onih koji su morali otići i sada su u hotelima i drugim mjestima diljem zemlje i skloništima, samo s jednostavnim djelićem odjeće i to je to. Ljudi su jako, jako frustrirani i očito jako ljuti i to opravdano", odgovorio je.

Herzog je odbacio optužbe da izraelsko bombardiranje Gaze ima neproporcionalan učinak na civile i ustvrdio da Izrael nema izbora nego eliminirati Hamas.

"Nije istina. Imamo realne ciljeve. Kažemo da želimo izbrisati vojnu infrastrukturu Hamasa. Jasno smo to rekli. Oprezni smo. Prošla su već dva tjedna, a nismo djelovali na terenu jer smo oprezni. Plačem za životima Palestinaca, ali prije svega plačem za životima svoje nacije", rekao je Herzog.

16. svibanj 2024 02:59