StoryEditor
rat izraela i hamasa

Izraelska vojska tvrdi da je ubila 90 naoružanih ljudi tokom racije po bolnici Al Shifa, Hamas: "Svi su bili ranjeni pacijenti"

Piše fena  /  20.03.2024., 14:28h

Izraelska vojska u srijedu je priopćila da je ubila oko 90 naoružanih napadača i uhitila 160 tijekom racije po bolnici Al Shifa u Gazi, što je palestinska grupa Hamas demantovala.

Al Shifa, najveća bolnica u Pojasu Gaze prije rata, sada je jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova koje su čak djelimično operativne na sjeveru teritorije, a u njoj su također bili smješteni raseljeni civili.

- Tijekom proteklog dana, vojnici su eliminirali teroriste i locirali oružje u zoni bolnice, dok su spriječili nanošenje štete civilima, pacijentima, medicinskim timovima i medicinskoj opremi - navodi vojska u saopćenju.

Također je objavila imena i fotografije dvojice izraelskih vojnika ubijenih u operaciji.

Izraelski napad na bolnicu počeo je u jutarnjim satima u ponedjeljak. Vojska, koja je objavila video snimke zaliha oružja u objektu, priopćila je da je poslala specijalne snage uz podršku pješadije i tenkova, na osnovu obavještajnih podataka da bolnicu ponovo koriste naoružani ljudi.

Ismail Al-Thawabta, direktor vladinog ureda za medije koji predvodi Hamas u Gazi, kazao je da su svi ubijeni bili ranjeni pacijenti i raseljene osobe u bolnici.

- Izraelska okupacijska vojska prakticira laž i obmanu u širenju svog narativa kao dio opravdavanja svojih kontinuiranih zločina koji krše zakone, međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo - kazao je.

Reuters nije bio u mogućnosti da potvrdi nijedan od iznesenih navoda.

Izrael se suočio sa žestokim kritikama prošlog studenog kada su vojnici prvi put izvršili upad u bolnicu Al Shifa. Vojnici su tu otkrili tunele, za koje su naveli da ih je Hamas koristio kao zapovjedne i kontrolne centre. Hamas i medicinsko osoblje negiraju da se bolnica koristi u vojne svrhe ili za sklonište boraca.

- To što se događa u bolnici Al Shifa ratni je zločin i dio je genocidnog rata koji prdvodi izraelski okupator - izjavo je visoki dužnosnik Hamasa Basem Naim, koji je ranije bio ministar zdravstva.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 03:09