StoryEditor
gaza

Izraelska vojska smijenila dvojicu časnika zbog ubojstva sedam humanitarnih radnika

Piše fena  /  05.04.2024., 18:07h

Izraelska istraga o ubojstvu sedam humanitarnih radnika u zračnom napadu u Gazi ovog tjedna otkrila je ozbiljne greške i povrede procedure od strane vojske, što je rezultiralo otpuštanjem dvojice časnika, i službenim ukorima višim zapovjednicima.

Istraga je otkrila da su izraelske snage pogrešno vjerovale da su napale Hamasove naoružane napadače kada su dronovi pogodili tri vozila humanitarne grupe Svjetska centralna kuhinja, ali da su standardne procedure prekršene.

- Udar na vozila s pomoći je teška greška zbog pogrešne identifikacije, grešaka u donošenju odluka i napada, suprotno standardnim operativnim procedurama - navodi vojska u priopćenju objavljenom u petak.

Vojska dodaje da je otpustila načelnika stožera brigade s činom pukovnika i časnika za vatrenu podršku brigade s činom majora, te izrekla formalne opomene višim časnicima, uključujući generala na čelu Južnog zapovjedništva.

Ubojstvo sedam humanitarnih radnika, među kojima su državljani Britanije, Australije i Poljske, pojedinac s dvojnim američko- kanadskim državljanstvom i palestinski šofer, izazvalo je bijes u svijetu u ovom tjednu, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:29