StoryEditor
rat izraela i hamasa

Izraelci objavili snimku šefa Hamasa kako bježi kroz tunel sa ženom, djecom i bratom

Piše desk  /  14.02.2024., 09:13h

Izraelska vojska objavila je snimku koja navodno prikazuje vođu Hamasa Yahyju Sinwara unutar tunela ispod grada Khan Younisa na jugu Gaze. Na snimci se nalaze i njegova supruga, djeca i brat Ibrahim. Izrael je javno optužio Sinwara da je glavni organizator Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. listopada.

Objavljujući snimku na svojoj redovnoj tiskovnoj konferenciji, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari priopćio je kako je snimka snimljena Hamasovom nadzornom kamerom 10. listopada i da ju je IDF dobio nedavno, prenosi Index.

"Tako je sa svojom obitelji pobjegao pod zemlju u jedan od sigurnih smještajnih kompleksa koje je ranije izgradio", istaknuo je Hagari. Dodao je kako je snimka "rezultat lova" na Sinwara i da "lov neće prestati sve dok on ne bude uhvaćen, živ ili mrtav". 

U prosincu mu opkolili kuću

Izraelska vojska je Sinwara proglasila "mrtvacem koji hoda", dajući mu u više navrata nadimak Mesar iz Khan Younisa, zbog njegove navodne uloge u planiranju napada 7. listopada. U prosincu su izraelske snage opkolile njegovu kuću, ali ga nisu pronašle.

Već tada je rečeno da se vjerojatno skriva pod zemljom. Savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je nakon toga poručio da je "samo pitanje vremena kada će ga uhvatiti". Međutim, Sinwar je još uvijek u bijegu, unatoč intenzivnom izraelskom napadu na Khan Younis, njegov rodni grad.

Izraelci su objavili i drugu snimku za koju kažu da prikazuje njihove snage u dijelu Hamasovih tunela gdje se vjerojatno skrivao Sinwar. Na snimci, vojnik čije je lice zamagljeno kaže da su oni u Sinwarovom "glavnom skrovištu" i tvrdi da je vođa Hamasa tamo bio "nedavno".

Okupio je vojno krilo Hamasa

Snimka također prikazuje kupaonicu, kuhinju i spavaće sobe, a vojnik priča kako su pronašli "milijune šekela i dolara u sefu". "Pobjegli su kada su čuli da im se IDF približava. Znali su da dolazimo pa su pobjegli", dodaje vojnik. 

Inače, Sinwar je bio odgovoran za okupljanje vojnog krila Hamasa prije nego što je uspostavio važne nove veze s regionalnim arapskim silama kao civilni i politički vođa skupine. Izabran je u Hamasovo glavno tijelo za donošenje odluka Politbiro 2017. kao politički vođa ogranka Hamasa u Gazi, piše CNN.

On je od tada postao de facto vođa Politbiroa, prema istraživanju Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR). Od 2015. ministarstvo vanjskih poslova SAD-a ga je proglasilo globalnim teroristom, a nedavno se našao pod sankcijama Velike Britanije i Francuske. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:42