StoryEditor

Izrael uništava teroriste, infrastrukturu i vozila koja dopremaju iransko oružje u Siriju

Piše D  /  08.01.2024., 15:55h

Izrael izvodi niz smrtonosnih napada u Siriji usmjerenih na teretne kamione, infrastrukturu i ljude koji su uključeni u dopremanje iranskog oružja teroristima u regiji, reklo je šest izvora s direktnim saznanjima o tom pitanju Reutersu.

Izvori, uključujući sirijskog vojnog obavještajca i zapovjednika regionalnog saveza koji podržava Damask, rekli su da je Izrael promijenio strategiju nakon napada Hamasovih džihadista 7. listopada na izraelski teritorij i izraelskih kampanja neutraliziranja terorista u Gazi i Libanonu koje su uslijedile.

Iako je Izrael godinama gađao ciljeve povezane s Iranom u Siriji, uključujući područja u kojima je bila aktivna libanonska džihadistička grupa Hezbolah, on sada pokreće smrtonosnije, češće zračne napade na iranske prijevoznike oružja i protuzračne obrambene sisteme u Siriji, rekli su izvori.

Zapovjednik u regionalnom savezu i dva dodatna izvora upoznata sa Hezbolahovim namjerama rekli su kako je Izrael napustio neizgovorena "pravila igre" koja su ranije karakterizirala njegove udare u Siriji, i čini se da "više nije oprezan" u pogledu nanošenja ozbiljnije štete tamošnjem Hezbolahu.

- Prije su ispaljivali pucnje upozorenja - pogodili bi blizu kamiona, naši momci bi izašli iz kamiona, a onda bi gađali kamion - rekao je zapovjednik, opisujući izraelske napade na transfere oružja koje je Hezbolah provodio prije 7. listopada.

On tvrdi da je Izrael sada promijenio pristup.

- Izrael sada pokreće smrtonosnije, češće zračne napade na iranske transfere oružja i protuzračne sisteme u Siriji. Oni bombardiraju svakoga direktno. Bombardiraju da bi ubili - rekao je. 

U pojačanoj zračnoj kampanji u Siriji je u tri mjeseca ubijeno 19 pripadnika Hezbolaha - dva puta više u odnosu na ostatak 2023. godine, prema podacima Reutersa.

Više od 130 boraca Hezbolaha također je ubijeno u izraelskom granatiranju južnog Libanona u istom periodu.

Izraelska vojska nije odgovorila na pitanja Reutersa o njenoj eskalaciji vojne kampanje.

Visoki izraelski dužnosnik, informirajući novinare pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je kako je Hezbollah inicirao ovu rundu borbe napadima od 8. listopada te da je izraelska strategija zapravo odmazda.

Upitan prošlog mjeseca o prijavljenom izraelskom napadu u Siriji, izraelski vojni komandant je rekao da izraelske snage rade u cijelom regionu i poduzimaju "sve potrebne mjere" kako bi pokazali odlučnost Izraela da se brani.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 07:29