StoryEditor

Izrael protiv ‘unilateralnog priznanja‘ palestinske državnosti

Piše fena  /  18.02.2024., 14:17h

Izrael je u nedjelju formalizirao svoje protivljenje onome što je nazvao "unilateralnim priznanjem" palestinske državnosti i rekao da se svaki takav sporazum mora postići direktnim pregovorima.

Premijer Benjamin Netanyahu iznio je "deklaratornu odluku" na glasanje u uredu, koji je jednoglasno odobrio tu mjeru, navodi se u priopćenju.

Netanyahu je na početku tjednog sastanka rekao da je taj potez uslijedio nakon "nedavnih razgovora u međunarodnoj zajednici o pokušaju da se Izraelu jednostrano nametne palestinska država".

Rat u Gazi koji bjesni od Hamasovog napada na izraelske zajednice 7. listopada posljednji je u sukobu između Izraelaca i Palestinaca koji traje već sedam desetljeća i destabilizira Bliski istok.

Napori za postizanje rješenja o dvije države - palestinska država na Zapadnoj obali i Gaza uz Izrael - zaustavljeni su od 2014. godine.

Američki predsjednik Joe Biden pokušava postići još širi dogovor na Bliskom istoku, koji bi uključivao Saudijsku Arabiju i druge arapske države za normalizaciju odnosa s Izraelom, kao i stvaranje palestinske države.

Službena izraelska izjava, prema Netanyahuovom uredu, odražava činjenicu da: "Izrael odbacuje direktne međunarodne diktate u vezi s trajnim sporazumom s Palestincima. Do sporazuma će, ako bude postignut, doći samo kroz direktne pregovore između strana, bez preduvjeta."

"Izrael će nastaviti da se protivi jednostranom priznanju palestinske države. Takvo priznanje nakon masakra 7. listopada dodijelit će ogromnu nagradu bez presedana terorizmu i spriječiti bilo kakav budući mirovni sporazum", navodi se.

Dnevnik.ba

09. travanj 2024 14:39