StoryEditor
napetosti na bliskom istoku

Izrael potvrdio da će se osvetiti, Iran upozorio: "Odgovor će biti bolan, uzvratit ćemo u par sekundi"

Piše desk  /  16.04.2024., 10:20h

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske rekao je da će Izrael odgovoriti na povijesni napad Irana dronovima i projektilima na židovsku državu. Herzi Halevi je prilikom posjeta izraelskoj zračnoj bazi Nevatim, koja je lakše oštećena u prvom izravnom napadu na Izrael izvedenom s iranskog teritorija, rekao da će "iranski napad dobiti odgovor", javlja BBC.

UN i Amerika pozivaju na suzdržanost, ali Izrael će sigurno odgovoriti na iranski napad. Pitanje je kada i kako, ali nema sumnje da će odgovor biti značajan. Na jučerašnjoj sjednici izraelskog ratnog kabineta vodila se žestoka rasprava jer neki zagovaraju brz odgovor, dok drugi traže deeskalaciju situacije.Izraelski premijer Benjamin Netanyahu povukao je nakon ratnog kabineta neočekivan potez, javlja BBC.

Pozvao je čelnike svih oporbenih stranaka na sigurnosni brifing u Tel Aviv. Izrael je objavio da će odgovoriti na napad, ali ne i kako.

S druge strane, sve više visokih dužnosnika irana upozorava kako Izrael, tako i Zapad na posljedice moguće izraelske odmazde zbog povijesnog napada. Tako je glasnogovornik iranske vojske upozorio je SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku i Njemačku da prestanu podržavati Izrael i rekao da će doći do još jačeg odgovora Irana ako Izrael uzvrati na napade za vikend.

Službena državna novinska agencija IRNA izvještava da je brigadni general Abolfazl Shekarchi rekao: "Podsjećamo šefove država Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke da prestanu podržavati teroristički režim Izraela koji ubija djecu. Islamska Republika Iran je dokazala da nije ratni huškač i da ne teži širenju rata. Odgovor će biti jači ako režim izvrši još agresivniji čin".

"Odgovor će biti bolan, uzvratit ćemo u par sekundi"

Preko noći je viši iranski dužnosnik rekao za katarsku Al Jazeeru da "Iran ima širok raspon opcija koje može upotrijebiti protiv Izraela", pa dodao da "izraelsko maltretiranje i mahnito ponašanje prema Iranu neće proći".

U službenom priopćenju o razgovoru između iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i katarskog emira rečeno je da je iranski čelnik rekao: “Sada kategorički izjavljujemo da će i najmanja akcija protiv iranskih interesa sigurno biti dočekana oštrim i bolnim odgovorom protiv svih počinitelja.”

Al Jazeera također izvještava da je na državnoj TV u Iranu, zamjenik ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani rekao da njegova zemlja neće čekati 12 dana za odgovori na još jedan izraelski napad, već će uzvratiti "u roku od nekoliko sekundi".

Iran je lansirao više od 300 dronova i napada na Izrael tijekom vikenda kao odgovor na, kako je rekao, uništenje svog konzulata u Damasku 1. travnja, za što krivi Izrael. Velika većina dronova i raketa nije uspjela dostići svoje ciljeve ili ih je srušila izraelska protuzračna obrana, potpomognuta koalicijom partnera uključujući UK i Francusku.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 19:46