StoryEditor
rat izraela i hamasa

Izrael: "Hamas postavio lansirnu rampu 75 metara od bolnice. Zašto?!"

Piše desk  /  06.11.2023., 10:34h

Izrael je objavio nove dokaze za koje tvrdi da dodatno potvrđuju navode kako Hamas koristi bolnice u Gazi kao vojne položaje. Kontraadmiral Daniel Hagari, glavni glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga (IDF), također je optužio militantnu skupinu da sprječava preostale civile u sjevernoj Gazi u bijegu na jug.

Kazao je da su borci Hamasa protutenkovskim projektilima gađali izraelske trupe koje su u subotu pokušavale uspostaviti humanitarni koridor. "Želim biti jasan, IDF je prilagodio svoje kopnene operacije kako bi koridori od sjevera prema jugu ostali otvoreni, ali Hamas napada naše snage", poručio je glasnogovornik na brifingu za novinare.

Izraelci bacali letke civilima

Izrael je pod sve većim pritiskom zbog svog rata protiv Hamasa unutar Gaze, pokrenutog nakon terorističkog napada Hamasa na izraelsko tlo 7. listopada. Međunarodna zajednica zamjera Izraelcima velik broj civilnih žrtava. Arapski čelnici zahtijevaju prekid vatre, a čini se da čak i Sjedinjene Države podržavaju humanitarnu stanku.

Zdravstvene vlasti u Gazi koje kontrolira Hamas priopćile su da je u posljednja četiri tjedna poginulo više od 9000 ljudi, od kojih su više od trećine djeca. Kontraadmiral Hagari iskoristio je brifing da bi pokušao objasniti napore koje je Izrael poduzeo kako bi upozorio civile da se maknu sa sjevera Gaze, bacajući više od 1.5 milijuna letaka.

Također je ponovio da Hamas iz bolnica pokreće napade na izraelske snage. Na velikom televizijskom ekranu iza njega prikazane su fotografije, a on je istaknuo da otkriva deklasificirane obavještajne podatke. Prikazana je i fotografija koja je navodno prikazivala ulaz u mrežu tunela ispod Gaze u krugu bolnice Sheikh Hamad Bin Khalifa bin Thani, sjeverno od grada Gaze.

"Lansirali su rakete odavde"

Glasnogovornik je napomenuo kako su borci Hamasa iz bolnice otvorili vatru na izraelske kopnene trupe koje su se približavale, piše Sky News. "Danas ćemo također objaviti dokaze da indonezijsku bolnicu Hamas koristi za skrivanje podzemnog zapovjednog i kontrolnog centra", najavio je. Pokazao je satelitsku snimku bolnice od 7. listopada - na dan napada Hamasa.

"Uvećat ću područje ovdje - preko puta - samo 75, 80 metara od bolnice. Ovdje je IDF identificirao lansirnu rampu što znači da su lansirali rakete odavde. Lansirali su rakete na Izrael, 75 metara od bolnice. Zašto? Oni točno znaju da će, ako Izrael iz zraka napadne lansirnu rampu, bolnica biti oštećena", naglasio je. 

Najmanje 15 ljudi je ubijeno, a 60 je ranjeno u izraelskom zračnom napadu na konvoj hitne pomoći u blizini bolnice u Gazi u četvrtak, priopćilo je ministarstvo zdravstva palestinskog teritorija. Iz IDF-a su objavili da je više "terorističkih operativaca ubijeno u napadu". 

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 00:58