StoryEditor
Zagreb

Između SDP-a i Možemo puklo zbog Rimčevih robotaksija?

Piše desk  /  12.09.2022., 09:12h

Gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo) u RTL-u Danas istaknuo je da nisu imali nikakvu informaciju da će se u petak održati sjednica Gradskog odbora SDP-a ni da je na dnevnom redu raskid sporazuma.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac u nedjelju je zatražio od SDP-ovih gradskih zastupnika da podnesu ostavke na sve funkcije u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, nakon što je zagrebački Gradski odbor SDP-a u petak raskinuo koalicijski sporazum s političkom platformom Možemo.

Portal Jutarnjeg lista objavio je  neslužbenu informaciju da je partnere u vladajućoj koaliciji u Gradu Zagrebu "posvađao projekt razvoja robotaksija poduzetnika i inovatora Mate Rimca" pa tako na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine članovi Kluba zastupnika SDP-a ne bi trebali glasati za zaključak gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se raspiše natječaj za osnivanje i prijenos prava građenja na gradskom zemljištu na kojem bi trebao niknuti Rimčev Centar mobilnosti.

Gotovac je ostavke gradskih zastupnika SDP-a zatražio u objavi na Facebooku te podsjetio kako je u petak na Gradskom odboru SDP-a većinom glasova raskinut Sporazum o programskoj suradnji i formiranju većine u Gradskoj skupštini s Klubom gradskih zastupnika Možemo.

Naveo je i kako zagrebački SDP dosadašnji sporazum s Možemo smatra "iscrpljenim modelom u ostvarivanju nastojanja, predanosti i političkih odrednica SDP-a vezanih uz uspješno rješavanje štete i gradskih problema koji su nastali djelovanjem prethodnih administracija".

Poručio je da je zagrebački SDP predan suradnji sa strankama koje istinskim i iskrenim zajedničkim i partnerskim pristupom nastoje djelovati na korist građana Grada Zagreba te zatražio da SDP-ovi gradski zastupnici podnesu ostavke na funkcije, što se odnosi i na predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Joška Klisovića, koji je iz redova SDP-a.

Gotovac je to objavio dan uoči nastavka sjednice Gradske skupštine, na kojoj će platformi Možemo bez SDP-ovih zastupnika nedostajati dvije ruke za većinu.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo) u RTL-u Danas istaknuo je da nisu imali nikakvu informaciju da će se u petak održati sjednica Gradskog odbora SDP-a ni da je na dnevnom redu raskid sporazuma.

"O svemu smo doznali iz medija. Tek dva dana nakon toga kontaktirao nas je gradski SDP da bi nas obavijestili da su raskinuli sporazum", rekao je Tomašević, ocijenivši takvo ponašanje "izrazito nekorektnim".

Istaknuo je i da su iz Možemo više puta SDP-u naznačivali spremnost da se razgovara i o reviziji sporazuma o suradnji.

"No, do toga nije došlo, i to ne našom krivnjom, nego zato što to gradski SDP nije inicirao", kazao je Tomašević.

Odbacio je i teze koje se, kaže, plasiraju po medijima da zagrebački SDP nisu dovoljno informirali o namjeri podizanja kredita za Zagrebački holding od 1.8 milijardi kuna.

"Prije ove sjednice (Skupštine) tražili smo sastanak s gradskim SDP-om u više navrata kako bismo prošli kroz sve točke dnevnog reda, no izričito su to odbili", ustvrdio je Tomašević.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u subotu da će s Možemo pregovarati o novom obliku suradnje, dok je SDP-ov predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović poručio da koalicijska suradnja s Možemo ide dalje.

Mediji pišu da bi SDP na sjednici Predsjedništva u utorak mogao suspendirati predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca i njegova istomišljenika Renata Peteka.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 03:56