StoryEditor
rat u ukrajini

Izjum uništen, Rusi napreduju u Mariupolju, savjetnik Zelenskog: "Okupator je gladan i bos"

Piše desk/hina  /  25.03.2022., 09:11h
Novosti s ratišta

Rusi otimaju civile

Ukrajince pritvaraju, oni nestaju u područjima pod ruskom kontrolom, rekli su Ujedinjeni narodi za BBC. UN je potvrdio najmanje 36 slučajeva zatočenja civila, a obitelji često nisu imale nikakve informacije o sudbini zarobljenih.

Ukrajinci kažu da strahuju od eskalacije kampanje otmica i zastrašivanja dok se Rusija bori da uspostavi kontrolu nad gradovima koje zauzima.

Australija na popis sankcioniranih stavila Lukašenka i njegovu obitelj

Australija je uvela sankcije bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku zbog potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu, objavilo je australsko ministarstvo vanjskih poslova.

Novi set sankcija također je usmjeren na 22 "ruska propagandista i operativca za dezinformacije", uključujući šefove medijskih kuća Russia Today, Zaklade strateške kulture, InfoRosa i NewsFronta, navodi se u priopćenju.

Nove satelitske slike prikazuju razmjere uništenja u Izjumu

Zbog žestokih sukoba oko Izjuma velik dio grada je uništen, kažu gradski dužnosnici, a nove satelitske snimke otkrivaju razmjere razaranja u gradu na istoku Ukrajine.

Fotografije je u četvrtak snimio Maxar Technologies, a prvi ih objavljuje CNN.

Na slikama se vidi ogroman krater širok oko 12 metara u polju u središnjem dijelu grada.

Izgorjela škola vidi se s jedne strane kratera, a nogometno igralište s druge. Dio bolnice prekoputa također je uništen.

Sjeverno od škole na satelitskim snimkama vidi se velika zgrada kotlovnice koja kao i sve obližnje stambene zgrade izgleda uništeno.

Oko 5 kilometara sjeverozapadno od Izjuma vidi se konvoj ruskog topništva kako se kreće prema gradu.

Čini se da u ovom dijelu središnjeg Izjuma nema nikakvih prepoznatljivih vojnih ciljeva, piše CNN.

Zamjenik gradskog vijeća Max Strelnjik rekao je CNN-u da je grad potpuno uništen nakon napada ruskog zrakoplovstva i topništva.

Ruske trupe sada kontroliraju gradske sektore na sjevernoj obali rijeke koja dijeli Izjum na pola, rekao je Strelnjik. Ukrajinci kontroliraju gradske sektore na južnoj obali rijeke.

Institut za proučavanje rata: Rusi napreduju u Mariupolju

Institut za proučavanje rata iz Washingtona kaže da su ruske snage ostvarile napredak u opkoljenom južnom gradu Mariupolju, ušavši u središnje područje grada 24. ožujka.

Lučki grad, koji se smatra ključnim za rusku okupaciju, opkoljen je ruskim trupama od početka ožujka.

Kako se situacija u Mariupolju pogoršava, lokalne ukrajinske vlasti napustile su grad da bi bolje koordinirale regionalne operacije, kaže ovaj neovisni think tank sa sjedištem u SAD-u.

Dodaju da su ruske snage nastavile granatirati Harkiv te pogodile mjesto isporuke humanitarne pomoći, ubivši šest i ranivši 15 ljudi, a osigurale su i nekoliko manjih napredovanja u regijama Donjecka i Luganska.

No navedeno je i kako su Ukrajinci uspješno napali ruske brodove u okupiranoj luci Berdjansk, dodajući da je Ukrajina natjerala ruske trupe na obranu i sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva te spriječila Rusiju da opkoli černihivsku regiju.

Napadi na Dnjepar

Ruske snage ispalile su tijekom noći dvije rakete na ukrajinsku vojnu jedinicu na periferiji Dnjipra, četvrtog po veličini grada u zemlji, priopćile su regionalne hitne službe. U napadima su uništene zgrade i zapaljena dva požara, navodi se, dok se broj poginulih i ranjenih još utvrđuje.

"Nitko neće baciti Ruse na koljena"

Sankcije SAD-a protiv Rusije neće postići cilj da potkopaju ekonomiju države, izjavio je ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov na Telegram kanalu ambasade.

"Neće uspjeti baciti Ruse na koljena pred nepravdom. Nitko nas ne može prisiliti da žrtvujemo dobro svoje djedovine kako bismo ugodili volji SAD-a i saveznika", komentirao je Antonov.

Savjetnik Zelenskog: Bojišnice su praktički zamrznute, okupator je gladan i bos

Kako ruska invazija na Ukrajinu ulazi u svoj drugi mjesec, linije bojišta između dviju strana postale su "praktički zamrznute", rekao je Oleksij Arestovič, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Pozivajući se na glavni stožer ukrajinske vojske, Arestovič je rekao da ruske snage na bojištu više nemaju dovoljno resursa za pokušaj daljnjeg napredovanja, nemaju goriva, obroka i streljiva. “Okupator je gladan i bos”, rekao je Arestovič.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 02:21