StoryEditor

Izetbegovića pozvali da podnese obećanu apelaciju o ustavnosti naziva Republika Srpska

Piše D  /  26.07.2019., 06:07h

- Pozivamo Izetbegovića, ako već nije, da odmah i bez odlaganja podnese najavljenu apelaciju. U suprotnom, pozivamo ga da bosanskohercegovačkoj javnosti detaljno obrazloži kako se Dodik i vlast u RS poboljšala. Izetbegović mora podnijeti apelaciju ili javnosti objasniti kako se u proteklih šest mjeseci odnos prema povratnicima poboljšao, kako je Dodik prestao negirati suverenitet i integritet BiH, kako se povratničkoj djeci ne krše osnovna prava kakvo je, između ostalih, i pravo na materinji jezik. Mi znamo stvarno stanje na terenu, koje je gore nego prije šest mjeseci, ali je vrijeme i da Izetbegović stane pred svoj narod i ponudi neke odgovore. Nažalost, izvjesno je da će cijela priča završiti katastrofalno kao i zahtjev za reviziju presude protiv Srbije - navodi se u priopćenju Naroda i pravde, prenosi Dnevni avaz.

Iz ove stranke smatraju kako je Izetbegović najavom i odgađanjem apelacije bespotrebno ojačao Milorada Dodika i njegove pozicije, te je pokazao kako je spreman koristiti najveće i najznačajnije državotvorne teme u dnevnopolitičke svrhe.

- Najava apelacije i njeno odgađanje, kukavičji izvještaj o tome kako apelaciju trebaju podnijeti bošnjački zastupnici u Narodnoj skupštini RS, a ne neko od dužnosnika iz Sarajeva koji imaju pravo podnijeti apelaciju, samo je pokazatelj da je Izetbegović spreman trgovati svime. Činjenica je da se Izetbegoviću ne može vjerovati, jer javno vara svoj narod, a tek treba otkriti kakve dogovore pravi iza kulisa. Nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi takvo politikantstvo, niti ćemo ikad prestati pitati da li je najava, pa potom brzo odgađanje apelacije dogovor Dodika i Izetbegovića s ciljem da ojačaju vlastite pozicije - kaže se u priopćenju Naroda i pravde.

Iz Naroda i pravde dodaju kako Izetbegović umjesto državotvorne politike vodi kratkovidu politiku, čiji je jedini interes podjela fotelja.

- Podsjećamo i na činjenicu da se dosadašnji dogovori o autoputu Sarajevo – Beograd faktički realiziraju točno onako kako je i predviđeno zloglasnim Memorandumom 2 SANU. Izostavljanje Goražda i Sandžaka sa buduće trase autoputa nikako nije u interesu Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Pozivamo Izetbegovića i SDA da povedu odgovornu i državotvornu politiku, čiji će primarni interes biti zaštita države i naroda. Na tom putu uvijek će imati podršku, i nas, i svih patriota. Istovremeno, nikada nećemo prestati da javnost podsjećamo na kratkovidost, politikantstvo i jeftine trikove čiji je jedini cilj podjela fotelja, a koji istovremeno proizvode dugoročne katastrofalne posljedice - kaže se na kraju priopćenja.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 09:07