StoryEditor

Izetbegović: Zaustavljen europski put Bosne i Hercegovine

Piše D  /  29.07.2021., 15:16h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je za BHRT kako je spreman povući prvi potez koji će voditi ka normalizaciji situacije u Bosni i Hercegovini.

- Vrlo rado. Samo mislim da će biti potreban jedan period da se strasti smire. Razumijem kolege sa srpske strane, ali njihova reakcija je pretjerana. Bezrazložno je napuštati funkcije, jer sam ja uradio ono što oni nisu htjeli - rekao je Izetbegović.

Dodao je kako vjeruje da bi i predstavnici druga dva naroda učinili isto što i on, podržavali bi ostanak u procesu protiv Srbije, da je na mjestu Bošnjaka bio njihov narod, da je propatio kao što su u ratu patili Bošnjaci.

Izetbegović se upitao zbog čega se srpski političari poistovjećuju sa režimom Slobodana Miloševića i pozvao ih da to prestanu činiti.

Naveo je kako sa Mladenom Ivanićem surađuje sasvim normalno, ali da se od prekinute sjednice još nije vidio s njim, niti je običaj da se susreću na dnevnoj bazi.

- Mi smo i tog dana imali vrlo korektan sastanak, rukovali smo se na kraju i kanimo raditi na tome da se vrati stabilnost - rekao je Izetbegović, prenosi Fena.

On smatra da će izvjesno vrijeme biti zaustavljen europski put Bosne i Hercegovine, ali se istovremeno upitao da li se zbog toga trebalo povući iz procesa pred Međunarodnim sudom pravde.

- Jako smo se potrudili da reforme idu, europske integracije. Uradili smo ogroman napor, ali ima stvari koje su preče od svih ostalih - naglasio je Izetbegović.

Odbio je i optužbu da je suglasan s daljnjom federalizacijom BiH, koja bi u konačnici dovela do stvaranja trećeg entiteta.

- Otišao sam u Strassbourg da upozorim svoje kolege iz Grupe Europskih narodnih stranaka (EPP) da kroz principe federalizma ne stvaraju temelje za treći entitet. Nema zemlje s većim principima federalizma od BiH. Što se tu ima više federalizirati - upitao se Izetbegović.

Dnevnik.ba

10. kolovoz 2022 01:56