StoryEditor
Predsjednik SDA

Izetbegović se ljuti jer Milanović "svodi Bošnjake na sarajevsku čaršiju"

Piše desk  /  13.02.2024., 15:06h

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da za njega predstavlja kompliment izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića "kako sa svima u BiH ima dobre odnose osim sa SDA".

"Bio bih zabrinut da su odnosi s Milanovićem, ovakvim kakav je, drugačiji. Njegova konstantna obrana Dodika kao ‘dobrog Srbina kojeg želi za susjeda‘, relativiziranje nastraja na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, izjava da bi pravosudne institucije naše zemlje trebale ‘držati prste dalje od Dodika‘, stalno miješanje u unutrašnja pitanja i vrijeđanje Bosne i Hercegovine u stilu ‘prvo sapun pa onda parfem‘, te šovinističko svođenje Bošnjaka ‘sarajevsku čaršiju‘, mnogo govore o negativnoj metamorfozi koju je kroz vrijeme doživio ovaj ‘ljevičar‘, koji je ne tako davno na predizbornim skupovima u BiH podržavao Željka Komšića", napisao je Izetbegović.

Dalje navodi kako Milanovićeva posljednja izjava govori dosta i o SDA, o njenoj političkoj dosljednosti, koja je uvijek smetala i kvarila planove nacionalistima s istoka i zapada u namjeri da uređuju odnose u BiH.

"Napade takvih mi u SDA doživljavamo kao priznanje i kompliment. Uostalom, predsjednik Hrvatske može, ali i ne mora imati dobre odnose sa pojedinim strankama i njihovim liderima, ali će institucije Bosne i Hercegovine, kao i Bošnjake, sigurno poštovati. To će, kad-tad, i on i svi ostali, morati naučiti", poručio je Izetbegović.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je kako su njegovi odnosi sa Srbijom "okej" i dodao da loše odnose ima samo s "dijelom sarajevske čaršije", misleći na Stranku demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

"Moji odnosi sa susjedima, bez obzira na otrov koji prosipa Plenković, nisu dobri samo s dijelom sarajevske čaršije, sa SDA i Bakirom Izetbegovićem“, rekao je Milanović u intervjuu za N1 televiziji.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:07