Izetbegović s bošnjačkim generalima razgovarao o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiHFOTO: FENA -
StoryEditor
sarajevo

Izetbegović s bošnjačkim generalima razgovarao o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH

Piše fena  /  13.01.2022., 17:45h
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas s predstavnicima Udruženja generala Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz SDA.

Na sastanku je razgovarano o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim fokusom na jednostrane postupke vlasti entiteta RS kojima se podriva Dejtonski mirovni sporazum, te ugrožavaju mir i stabilnost.

Zajednički je istaknuta važnost pružanja institucionalnog odgovora na aktualne izazove i prijetnje s kojima se država suočava, te jačanja kapaciteta državnih institucija. 

Predstavnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine su naglasili da se u punom kapacitetu stavljaju na raspolaganje institucijama Bosne i Hercegovine. Upoznali su Izetbegovića s namjerom da se u narednom periodu sastanu s predstavnicima svih "probosanskih" (kako sebe nazivaju bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu op. a.) političkih stranaka.

Izetbegović je pozdravio poziv Udruženja generala Bosne i Hercegovine za uspostavljanje jedinstvenog političkog fronta svih "probosanskih" parlamentarnih stranaka po pitanju zaštite interesa države Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Udruženja generala Bosne i Hercegovine Rizvo Pleh, zamjenik predsjednika Sulejman Vranj, generalni tajnik Sadik Klinić, generali Džemal Merdan, Nedžad Ajnadžić, Ismet Alija, Enes Huseinović i Mustafa Polutak, te predsjednik Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Asim Sarajlić.

Dnevnik.ba

30. studeni 2022 02:14