StoryEditor
Tribina sda

Izetbegović o izbornom zakonu: U Neum sam i ja otišao sa zahtjevima. Mi smo dobri Bošnjani i ne reagiramo na pritisak

Piše FENA  /  18.08.2022., 07:15h

U organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Novi Grad Sarajevo održana je tribina na temu "Odgovori SDA na aktualna politička pitanja". Prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Uz ostalo, govorio je i o izbornom zakonu. Pohvalio se pristašama svoje stranke kako je nametnuo pitanje ovlasti Doma naroda kako ne bi bio postignut dogovor o glavnoj temi neumskog i drugih sastanaka - izmjenama izbornog zakona.

"Ovaj put sam u Neumu kazao da sada i mi imamo zahtjeve. Uspio sam nametnuti u pregovore i umanjenje ovlasti Doma naroda FBiH i izjednačavanje tih ovlasti s ovlastima Vijeća naroda RS-a. Predstavnici međunarodne zajednice su odgađali to za kasnije,  rekli su da neće pričati o Federaciji, ali su na kraju pričali, pa smo kreirali mehanizme deblokade koje je jedan po jedan Čović prihvaćao", kazao je Izetbegović.

Dom naroda FBiH mora odlučivati o pitanjima koja se isključivo odnose na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i dok tako ne bude, poručio je, nema dogovora. S druge strane, HDZBiH, optužio je Izetbegović, svoje ciljeve nastoji ostvariti pritiskom i ucjenama.

"Mi nismo ljudi koji reagiraju na pritisak. Mi smo dobri Bošnjani, ali nas se ne da prepadati", dodao je.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 16:45