StoryEditor

Izetbegović: Međunarodna zajednica se probudila; ovo je trenutak kada moramo reći dosta

Piše D  /  14.09.2019., 12:09h

On je rekao da su napravljeni bitni pomaci u protekle četiri godine, ali je, kako je istaknuo, moglo bolje i više da nije bilo rivalstva.

- Odnosi sa Srbijom i Hrvatskom nisu, nažalost, napredovali niti je Hrvatska vratila bh. imovinu vrijednu milijune maraka - rekao je on, dodajući da se crtaju nove granice na Balkanu i bez ustezanja se govori o podjeli države.

Konstatirao je i da nema reakcije međunarodne zajednice na poteze SNSD-a, od blokada Parlamenta, do održavanja neustavnog referenduma.

- SDA i HDZ su ostvarili dobru suradnju, pogotovo na europskom putu, ali su odnose kvarile izmjene Izbornog zakona. Suradnja s DF-om i SBB-om je trebala biti bolja i pokretačka snaga, ali je bilo rivalstva i animoziteta - poručio je predsjednik SDA.

Kao najbitnije procese u protekle četiri godine, između dva Kongresa, okarakterizirao je napore za približavanje BiH ka EU.

Dodao je da je poseban napredak ostvaren u jačanju namjenske industrije i riješen status demobilisanih boraca. 

- Izgradnja infrastrukture nikad nije bila intenzivnija - rekao je, između ostalog, Izetbegović.

Stanjem u pravosuđu nitko nije zadovoljan , osim nekoliko doticajnih, kako je rekao, političara koji imaju utjecaj na VSTV e. Osudio je i napade na povratnike u RS.

- SDA je ojačala odlaskom nezadovoljnih kadrova jer je time započeo proces čišćenja stranke . Nijedan više ozbiljan medij ne proziva SDA za korupciju - istakao je Izetbegović.

Govoreći o imenovanju vlasti, kazao je da će imenovanja Federalne vlade i Vijeća ministara ići u paketu, kada se postigne dogovor sa SNSD-om.

Istaknuo da je postignuti sporazum s HDZ-om i SNSD-om zakočen zbog odbijanja slanja ANP-a u Brisel.

- SNSD je već napravio i blokadu rada Parlamenta BiH. Ali, ovo je trenutak kada moramo reći dosta i pokazati im gdje su granice. Konačno se i međunarodna zajednica probudila - rekao je Izetbegović, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 23:20