StoryEditor

Izbori u Kazahstanu bez oporbe "prošli glatko"

Piše D  /  10.01.2021., 10:01h

Moćna većinska stranka Nur Otan osvojila je gotovo 72 posto glasova, pokazuje izlazna anketa koju je provelo tijelo koje su odobrile vlasti, prenosi Hina.

Predsjednik Kasim-Žomart Tokajev (67) najavio je političke reforme još prije dvije godine kada je pobijedio na izborima uz potporu svog prethodnika Nursultana Nazarbajeva koji je 2019. neočekivano odstupio nakon gotovo tri desetljeća na vlasti.

Nazarbajev (80) koji je sada u sjeni, ipak je sačuvao znatan utjecaj i važne dužnosti, napose onu predsjednika Nur Otana.

Potonji ima 800.000 članova u Kazahstanu, bivšoj sovjetskoj republici koja je velika po površini, ali ima tek nešto manje od 19 milijuna stanovnika.

Na nedjeljnim izborima za obnovu donjeg doma parlamenta sudjelovale su još četiri stranke, od kojih nijedna nije protivnik vlasti.

U najvećem gradu u zemlji Almatiju policija je opkolila i nekoliko sati zadržavala ljude koji su htjeli prosvjedovati protiv izbora, izvijestio je novinar France Pressea.

"Desetci naših članova su uhićeni", rekao je Žanbolat Mamaj, oporbeni aktivist. Policija je tijekom večeri priopćila da je pustila sve prosvjednike.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 09:26