StoryEditor

Izaslanstvo Zastupničkog doma PBiH na skupu o procesu europskih integracija

Piše D  /  22.11.2017., 10:11h

Pored izaslanstva BiH, na skupu u Bruxellesu sudjelovali su članovi Europskog parlamenta, članovi parlamenata država u pretpristupnom procesu i članovi parlamenata država članica Europske unije (EU).

Dvodnevni događaj organizirala je Koordinacijska skupina za potporu demokraciji i izborima (DEG) u suradnji s Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta (EP), Pododborom EP za ljudska prava i izaslanstvima EP za odnose sa zemljama zapadnog Balkana.

Drugoga dana okrugloga stola održan je zajednički sastanak s Odborom za vanjske poslove EP kojim predsjedava David McAllister, na temu srednjoročne revizije Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), te usklađivanja financiranja s političkim prioritetima. Tom prigodom kazano je kako su IPA fondovi od velike važnosti za razvoj regije zapadnog Balkana, kao i da je u budućnosti, pored kontrole nad utroškom, potrebna i procjena koristi od uloženih sredstava.

Središnji dio okruglog stola bio je posvećen stajalištima zemalja zapadnog Balkana o procesu i perspektivama procesa europskih integracija.

U uvodnom izlaganju glavni ravnatelj Direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson ustvrdio je da zapadni Balkan ima europsku perspektivu, te da je toj regiji potrebno pomirenje i stabilnost. Također, naglašena je potreba gospodarske reforme i nužnost dobrog funkcioniranja demokratskih institucija. Osim Danielssona i ostali sudionici Okruglog stola izrazili su potporu nastojanjima zemalja zapadnog Balkana za članstvom u EU.

Sudionicima okruglog stola obratila se predsjedateljica Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, koja je ocijenila da je održavanje okruglog stola na ovu temu znak kako EU zemlje ove regije vidi u okvirima svojih granica. Krišto je izrazila uvjerenje da će davanje odgovora na Upitnik Europske komisije biti okončano do kraja tekuće godine, te još jednom iskazala jedinstveni stav BiH o članstvu u EU.

U obraćanju Krišto je naglasila potrebu izmjene Izbornog zakona BiH koji treba osigurati legitimno predstavljanje i ispunjavanje presuda Ustavnog suda BiH. Na kraju izlaganja ukazala je na potrebu dobrih odnosa sa susjedima, kao i na činjenicu da su u rješavanju svih pitanja diplomacija i politički dogovor jedini pravi put, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 19:07