01.03.2020., Mostar - Sastanak radnika Aluminija i predstavnika Abraham grupacije odrzan u Mostaru. Novinarima i fotoreporterima bilo zabranjeno snimanje sastanka. Amir Gross Kabiri, predsjednik M. T. Abraham GrupacijerrPhoto: Denis Kapetanovic/PIXSELLDENIS KAPETANOVIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
promjena spornih naziva ulica

Kabiri: Mostar je danas dao primjer svim gradovima u Bosni i Hercegovini

Piše fena  /  14.07.2022., 17:24h

Iz Židovske općine Mostar pozdravili su odluku Gradskog vijeća Mostar o promijeni naziva šest ulica.

Iz Židovske općine Mostar navode kako je Mostar danas dao primjer svim gradovima u Bosni i Hercegovini.

„Pitanja etike, morala i vrijednosti od iznimne su važnosti i njihov utjecaj na javni diskurs i zajednicu je neprocjenjiv. Dakle, nema mjesta dvosmislenosti i mora se izraziti jasan i čvrst stav, bilo od strane gradskih vijeća diljem zemlje, državnih institucija, nevladinih udruga, javnih osoba”, priopćeno je iz Židovske općine Mostar.

- Danas je izvršena povijesna pravda. Želim zahvaliti Gradskom vijeću Mostara i gradonačelniku Mariju Kordiću, koji su donijeli moralnu i pravednu odluku da se zatre sjećanje na zločince koji su aktivno sudjelovali u istrebljenju Židova i drugih bespomoćnih manjina u najcrnjem vremenu u povijesti čovječanstva. Uklanjanje njihovih imena iz bilo kakvog javnog i službenog spominjanja čvrsta je izjava koja prenosi jasnu poruku da ovi kriminalci i stavovi koje zastupaju neće biti prihvaćeni - izjavio predsjednik Židovske općine Mostar Amir Gross Kabiri.

Dodao je kako su današnjim potezom Grad Mostar, njegovi čelnici i stanovnici, još jednom pokazali „da se na kritičnim povijesnim i društvenim raskrižjima, kada se postavljaju moralna načela, moramo ujediniti oko prave odluke koja će dodatno osnažiti našu čvrstu i moralnu zajednicu”.

Kabiri je podsjetio da je u Sarajevu u Drugom svjetskom ratu ubijeno 8330, a u Mostaru 137 Židova.

- Kao predsjednik Židovske općine Mostar, predano radim na tome da povijest nikad ne bude zaboravljena i da se niti jedan Židov u Bosni i Hercegovini više neće osjećati ugroženo - poručio je Kabiri.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 19:42