StoryEditor
reakcija

Iz SDP-a pozivaju "na prihvaćanje" odluke visokog predstavnika

Piše fena  /  26.03.2024., 20:05h

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) pozvala je sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak, te da "zajedno radimo na svim drugim pitanjima, čije rješavanje je nužno za pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji".

SDPBiH smatra da je zaštita integriteta izbornog procesa jedan od ključnih koraka zaštite demokratskog sistema.

Istovremeno, podcrtava kako jedan od temeljnih demokratskih principa jeste da građani biraju i mogu biti birani na ravnopravnim osnovama, bez intervencija i manipulacija njihovom voljom.

- Nažalost, malverzacijama i zloupotrebama izbornog procesa i falsificiranju volje glasača smo svjedočili na svim izborima, u sve većem intenzitetu iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. Iako ostaje žaljenje što paket integriteta nije usvojen od domaćih aktera, uvođenje suvremenih tehnologija je ipak značajan iskorak koji se mora pozdraviti - priopćeno je iz SDP-a BiH.

Iz ove stranke napominju kako su u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH, SDPBiH i stranke ‘Trojke‘ nastupale posvećeno i iskreno, nudeći rješenja i tražeći kompromis, podcrtavajući da će tako nastaviti da djeluju i u svim daljim procesima.

- Sigurni smo da će uvođenje izbornih tehnologija vratiti povjerenje građana u izborni proces. Presudno je važno je da nastavkom zajedničkog rada na kreiranju sigurnog, stabilnog i razvijenog društva, činitelji političkog poretka vrate povjerenje građana u domaće političke strukture - navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:53