StoryEditor
inzistiraju

Iz Naše stranke odgovorili Komšiću: Raspusti Dom naroda, možemo imati još više halal Srba i halal Hrvata

Piše desk  /  14.12.2021., 07:24h
Na tvrdnju Željka Komšića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da se raspuštanjem Doma naroda na državnoj razini vlasti ne bi postiglo ništa, odnosno da bi njegovim ponovnim formiranjem SNSD i HDZ opet imali većinu, odgovorio je Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH. On je konstatirao da bi ponovnim sazivanjem nakon raspuštanja Bošnjaci uspjeli instalirati više halal Srba i halal Hrvata nego u trenutačnom sazivu.

"U vezi s defenzivnim pristupom Željka Komšića na zahtjev Naše stranke da on i Šefik Džaferović raspuste Dom naroda državnog parlamenta, konkretno Komšićeve tvrdnje da bi 'HDZ i SNSD zadržali većinu koju sada imaju', osnovano tvrdimo da bi se to dogodilo samo ako bi Komšićev koalicijski partner SDA ponovno glasao za Dušanku Majkić (SNSD) umjesto Mladena Ivanića (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a, kao što su prije tri godine također podržali Ivu Tadića (HDZ) umjesto Vedrana Keslera (SDP) u Skupštini Zeničko-dobojske županije."

Nevjerojatno je, nastavlja Arnaut, da "Komšić izbjegava koristiti svoje konkretne ustavne nadležnosti s ciljem zaustavljanja terora koji HDZ i SNSD te tri godine provode nad građanima Bosne i Hercegovine upravo zahvaljujući tom kontrolnom paketu koji im je SDA isporučio".

"Specifično je netočna Komšićeva tvrdnja da bi se ovim ugrozio ponovni izbor Zlatka Miletića u Domu naroda. Upravo zahvaljujući iznad navedenom glasanju SDA u Skupštini ZDŽ-u osigurali su HDZ-u četvrto mjesto u hrvatskom klubu u državnom Domu naroda, dok peto, Miletićevo mjesto, nikada nije bilo upitno.

Naša stranka je tada dala svoj glas Miletiću ne zbog činjenice da je on tada bio član DF-a, već iz razloga da se radi o nekorumpiranom i moralnom čovjeku.

Miletić bi bez sumnje bio ponovno izabran, osim ako bi mu podršku ovaj put uskratila njegova bivša stranka - DF. Svatko tko smatra zahtjev Naše stranke neutemeljenim ili Komšićeve izgovore prihvatljivim, može lako riješiti dilemu uvidom u dokumentirano glasanje za popunjavanje Doma naroda BiH.

U konačnici, umjesto abdiciranja svojih ovlasti i odgovornosti, Naša stranka ponovno poziva Komšića i Džaferovića da raspuste Dom naroda i konačno zaustave teror koji HDZ i SNSD već tri godine provode nad ovom zemljom, njenim građanima i njenom europskom perspektivom, što im je omogućeno glasovima SDA, Komšićevog koalicijskog partnera, te da stavi interese Bosne i Hercegovine iznad koalicijskih", poručio je Arnaut.

Podsjećamo, Komšić je svoju tvrdnju iznio nakon poziva Naše stranke njemu i Šefiku Džaferoviću da u skladu s Ustavom BiH raspuste Dom naroda kako bi se kroz novi saziv spriječila blokada državne razine.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 17:28