StoryEditor
izborni zakon bih

Iz bošnjačkih "građanskih" stranaka obrazložili zašto su čvrsto stali uz SDA

Piše fena  /  29.12.2023., 15:45h

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sabina Ćudić kazala je da je današnja rasprava o izmjenama Izbornog zakona protjecala u dvije suštinske neistine koje su iznosili SNSD i HDZ.

Kako je kazala, prva je da SNSD ne želi da visoki predstavnik Christian Schmidt nameće ovaj zakon zato što izbjegavanjem donošenja zakona u parlamentarnoj proceduri već osam godina se stječu uvjeti za ono iz čega oni crpe svoju političku moć, a to je percepcija političke nemoći i nametanja zakona koja vrši visoki predstavnik.

- Upravo im to treba da tvrde pred svojim biračima. Kolege iz SNSD-a su imale osam godina da, ako im se ne dopada ovaj nacrt zakona, upute svoj – objasnila je.

Ćudić napominje da druga neistina potječe iz HDZ-a, koji nije organizirao niti jedan sastanak kada je u pitanju izborni zakon, odnosno koncept legitimnog predstavljanja.

- Naravno, postavljali su rokove koje su i sami kršili i pokazuju zaista šokantan nivo nezainteresiranosti za rješavanje ovog pitanja, zato što znaju da iz tog pitanja crpe političku moć i znaju da bi to povuklo pitanje legitimiteta i zaštite izbornog procesa, za što ni jedna ni druga stranka nisu spremne – istaknula je Ćudić.

Postavila je pitanje svim, ali i biračima SNSD-a i HDZ-a, koji tvrde da se za ulazak u Europsku uniju, a, kako je rekla,  protiv su fer i poštenog prebrojavanja glasova, donošenja zakona o sukobu interesa, donošenja prioritetnih europskih zakona na osnovu kojih bi BiH započela pretpristupne pregovore, da li zaista žele europsku BiH.

- Želim im postaviti pitanje da li žele milijarde pretpristupnih sredstava, da gospodarstvenici izvoze u EU, da se diplome njihove djece i unuka priznaju u Europi, odnosno da li žele europsku BiH ili politiku stagnacije i inata, te nastavak proteklih 17 godina vlasti Milorada Dodika koji svih tih godina prijeti odcjepljenjem, a osigurao je bankrot RS-a i nikad goru administrativnu poziciju tog entiteta, kao najnerazvijenijeg i najsiromašnijeg dijela Europe – kazala je Ćudić.

Osvrnula se i na nove prijetnje Milorada Dodika o odcjepljenju Republike Srpske, te naglasila da „činjenica da Milorad Dodik egzistira na priči odcjepljenja Republike Srpske 17 godina ne treba nas umiriti od mogućih eskalacija koju ta vrsta kontinuirane retorike donosi“. Kazala je da ne želi da umanjuje bilo čije brige i strahove, jer misli da bi to bilo ljudski i politički neodgovorno.

-  S druge strane govorimo o objektivnim faktorima njegove financijske, političke i ekonomske nemogućnosti proizvođenja krize tog obima kojim prijeti.  U ovih godinu dana uložila sam i lični i stranački integritet i kredibilitet, kako bismo ovu historijsku priliku u ožujku iskoristili. Nemam luksuz da na ime zaštite vlastite političke karijere kažem da nas ne interesira otvaranje pregovora u ožujku. Međunarodnim partnerima sam rekla na sastancima ili da u potpunosti politički izoliraju Milorada Dodika ili da mu zabrane ulazak u Europsku uniju, dakle jedna potpuna ekonomska i politička izolacija, ili nam dozvolite da otvorimo pregovore s EU, što mislim da bi umanjilo moć Dodika – navela je Ćudić.

Dodala je da je cilj otvoriti pregovore s EU, a potom umanjiti utjecaj destruktivnih snaga unutar BiH, kroz, između ostalog i pretpristupne mehanizme.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 03:06